РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПОВЕДІНКИ В УМОВАХ ЗАДИМЛЕННЯ
Торф’яна пожежа — неконтрольований процес димного горіння торфу внаслідок природного або штучного загоряння.
Масштабні торф’яні пожежі – щорічна проблема України, пожежі на торфовищах найчастіше виникають у межах, де зосереджені головні масиви торфових ґрунтів.
Виникненню 80-90% усіх торф’яних пожеж сприяє людський фактор, необережне поводження з вогнем. Решта 10-15% пожеж можуть виникати від блискавок, проїжджаючого транспорту та самозаймання торфу, причиною якого екзотермічні теплові, хімічні та мікробіологічні процеси.
Пожежі торфовищ зазвичай поширюються на значно менші за розміром площі, ніж лісові пожежі, де торф може горіти в усіх напрямках, незалежно від напрямку й сили вітру, а під ґрунтом він горить навіть під час помірного дощу й снігопаду.
Наслідки торф’яної пожежі можуть бути дуже небезпечними через виділення продуктів горіння й забруднення повітря. У результаті торф’яних пожеж у атмосферу виділяється значна кількість диму та токсичних газів і інших сполук. Зберігається дуже високий ризик інтоксикації людей, які живуть поблизу осередків загоряння або тих, які знаходяться в зоні задимлення. Оскільки торф не горить, а тліє, під час пожежі торфовища виділяється величезна кількість диму. Цей дим може перевищувати густоту повітря в 10 разів, через що він піднімається у верхні шари атмосфери й залишається на висоті до 2-5 метрів, на рівні дихання людини.
З метою обмеження та попередження впливу шкідливих речовин рекомендуємо дотримуватися профілактичних заходів:
1. За можливістю, залишити на деякий час зону задимлення. Звести до мінімуму перебування на відкритому повітрі, особливо вранці, коли концентрація небезпечних речовин – найбільша. Не робити пробіжок і прогулянок.
2. Рекомендується збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих. Для відшкодування втрати солей і мікроелементів можливо пити підсолену й мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої (знежирене молоко, молочну сироватку), соки, мінералізовані напої, киснево-білкові коктейлі.
3. За посилення запаху гарі рекомендується одягати захисні маски. Особливо це стосується літніх людей та тих, хто страждає на діабет, серцево-судинні захворювання, хронічні захворювання легень, алергію.
4. Слід тримати вікна зачиненими, особливо вночі й рано-вранці. При відкритті вікон завішувати місця надходження атмосферного повітря (вікна, кватирки тощо) зволоженою тканиною і періодично її змінювати.
5. Проводити вологе прибирання в житлових приміщеннях і на робочих місцях; корисно також поставити в житлових і робочих приміщеннях ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря.
6. Кілька разів на день приймайте душ.
7. Уникати потрапляння під дію опадів, у випадку неможливості уникнення – за першої можливості прийняти душ.
8. Частіше промивайте ніс і горло морською водою, фізіологічним розчином.
9. У їжі перевагу надавайте фруктам і овочам, іншим стравам, багатим на мінеральні речовини.
10. Продукти із власних городів жителям у зоні впливу пожежі перед уживанням необхідно обов’язково ретельно мити.
11. Не вживайте алкоголь. Не куріть. Це провокує розвиток гострих і хронічних захворювань дихальної системи.
12. Користуйтеся приміщеннями, де є очищення повітря й працюють кондиціонери.
13. Обмежити контакт дітей з піском і ґрунтом на ігрових майданчиках у населених пунктах, розташованих у зоні впливу пожежі.
14. Якщо є хронічні захворювання, виконуйте вказівки вашого лікаря.
15. Якщо у вас з’явилися задишка, кашель, зверніться до лікаря.