ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ВІДКЛЮЧИЛИ СВІТЛО – ОПЕРАТОР РИНКУ ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ ЗАБЕЗПЕЧИТИ ДОТРИМАННЯ ТЕМПЕРАТУРНОГО РЕЖИМУ ПРИ ЗБЕРІГАННІ/РЕАЛІЗАЦІЇ ХАРЧОВОГО ПРОДУКТУ

Дата: 18.07.2024 13:13
Кількість переглядів: 73

На сьогоднішній день на території Сумської області введені  відключення систем електропостачання, що може суттєво вплинути на безпечність та якість харчових продуктів в процесі їх виробництва, обігу, зберігання та/або реалізації.

Наголошуємо, оператори ринку (магазини, кафе тощо) зобов’язані забезпечувати дотримання вимог харчового законодавства щодо гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу, в тому числі і дотримання температурних режимів зберігання (ст.. 49 ЗУ №771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»), що вказані виробником на маркуванні харчового продукту.

Враховуючи вимоги п. 2 частини другої ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР, кожний оператор ринку харчових продуктів зобов’язаний розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), у тому числі з метою забезпечення контролю за умов непередбаченого відключення систем електропостачання.

Держпродспоживслужба з врахуванням рекомендацій МОЗ та з метою недопущення ускладнень епідемічної ситуації в країні, пов’язаної з споживанням харчових продуктів, які можуть бути небезпечними внаслідок порушення температурних умов їх зберігання, пропонує суб’єктам господарювання, що здійснюють зберігання та/або реалізацію харчових продуктів які потребують дотримання температурного режиму (продуктові магазини, мережі супермаркетів, у закладах громадського харчування, тощо), завчасно підготуватися до відключення електроенергії та дотримуватись правил щодо безпечного зберігання таких харчових продуктів, а саме:

  • холодильники слід забезпечити термометрами для контролю температурного режиму зберігання, та відповідно контролювати дотримання температурного режиму зберігання
  • по можливості, адаптувати роботу підприємства до графіків віялових та аварійних відключень електроенергії.
  • рекомендується мати в розпорядженні додаткове автономне джерело безперебійного електричного струму (бензиновий або дизельний генератор,  сонячна/акумуляторна батарея тощо), портативні електростанції тощо,
  • при відключенні електроенергії дверцята холодильника та морозильної камери необхідно тримати закритими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 год. у холодильнику, 48 год. у повній морозилці, 24 год. у напівпорожній морозильній камері;
  • у разі відключення електроенергії понад 4 год. у холодильник необхідно помістити контейнери із замороженою водою, що допоможе утримати холод (за можливості необхідно придбати сухий або блоковий лід, який потрібно зберігати в морозильній камері для подальшого використання в холодильнику);

Зауважимо, п.1 частини 1 ст. 65 Закону України від 18 травня 2017 року № 2042-VIII  «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» визначено, що порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів або кормів, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі шести мінімальних заробітних плат.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь