ВІДКЛЮЧИЛИ СВІТЛО – ОПЕРАТОР РИНКУ ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ ЗАБЕЗПЕЧИТИ ДОТРИМАННЯ ТЕМПЕРАТУРНОГО РЕЖИМУ ПРИ ЗБЕРІГАННІ/РЕАЛІЗАЦІЇ ХАРЧОВОГО ПРОДУКТУ
На сьогоднішній день на території Сумської області введені відключення систем електропостачання, що може суттєво вплинути на безпечність та якість харчових продуктів в процесі їх виробництва, обігу, зберігання та/або реалізації.
Наголошуємо, оператори ринку (магазини, кафе тощо) зобов’язані забезпечувати дотримання вимог харчового законодавства щодо гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу, в тому числі і дотримання температурних режимів зберігання (ст.. 49 ЗУ №771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»), що вказані виробником на маркуванні харчового продукту.
Враховуючи вимоги п. 2 частини другої ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР, кожний оператор ринку харчових продуктів зобов’язаний розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), у тому числі з метою забезпечення контролю за умов непередбаченого відключення систем електропостачання.
Держпродспоживслужба з врахуванням рекомендацій МОЗ та з метою недопущення ускладнень епідемічної ситуації в країні, пов’язаної з споживанням харчових продуктів, які можуть бути небезпечними внаслідок порушення температурних умов їх зберігання, пропонує суб’єктам господарювання, що здійснюють зберігання та/або реалізацію харчових продуктів які потребують дотримання температурного режиму (продуктові магазини, мережі супермаркетів, у закладах громадського харчування, тощо), завчасно підготуватися до відключення електроенергії та дотримуватись правил щодо безпечного зберігання таких харчових продуктів, а саме:
- холодильники слід забезпечити термометрами для контролю температурного режиму зберігання, та відповідно контролювати дотримання температурного режиму зберігання
- по можливості, адаптувати роботу підприємства до графіків віялових та аварійних відключень електроенергії.
- рекомендується мати в розпорядженні додаткове автономне джерело безперебійного електричного струму (бензиновий або дизельний генератор, сонячна/акумуляторна батарея тощо), портативні електростанції тощо,
- при відключенні електроенергії дверцята холодильника та морозильної камери необхідно тримати закритими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 год. у холодильнику, 48 год. у повній морозилці, 24 год. у напівпорожній морозильній камері;
- у разі відключення електроенергії понад 4 год. у холодильник необхідно помістити контейнери із замороженою водою, що допоможе утримати холод (за можливості необхідно придбати сухий або блоковий лід, який потрібно зберігати в морозильній камері для подальшого використання в холодильнику);
Зауважимо, п.1 частини 1 ст. 65 Закону України від 18 травня 2017 року № 2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» визначено, що порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів або кормів, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі шести мінімальних заробітних плат.