ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ДАНЧЕНКО ЕЛЬХАН ТЕЙМУРОВИЧ

Дата: 08.12.2023 14:00
Кількість переглядів: 73

ДАНЧЕНКО ЕЛЬХАН ТЕЙМУРОВИЧ

(17.11.1994 року народження)

(старший матрос 36 бригади морської піхоти)

Жорстоко вбитий у полоні в червні 2022 року

 

Ельхан народився 17 листопада 1994 року в м.Баку. Має українське коріння по материнській лінії - уродженка м.Кременчук Полтавської області. Батько азербайджанець Теймур Ромозанов.     

Закінчив факультет інформатики та обчислювальної техніки  Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Разом з дружиною, Анжелікою Данченко,  уродженкою м.Путивль, у 2016 році переїхали до Путивльської громади. У 2018 році в молодого подружжя народилася донечка Кіра.                        .

Ще до початку повномасштабного вторгнення Ельхан підписав контракт із Збройними Силами України. Служив старшим матросом 36 бригади окремої морської піхоти ВМС України імені контрадмірала Михайла Білинського в м.Миколаїв. Слід зазначити, що бригада була сформована на базі військ двох частин, виведених з окупованого Криму у 2015 році: 36 окремої бригади берегової оборони з м.Миколаїв і 1-ої лінійної та 501-ї окремої батарей морської піхоти з м.Бердянськ Запорізької області.  

Як тільки почалося повномасштабне вторгнення московитів на нашу землю брав участь в евакуації мирного населення, допомагав пораненим і переносив у притулок загиблих побратимів. У складі 36 бригади морської піхоти брав участь у боях за м.Маріуполь. Стояв на позиції до кінця – 86 жахливих і важких днів і ночей, де й зазнав поранення.

Коли йшли жорстокі бої за Маріуполь і «Азовсталь», тяжко поранений захисник був узятий окупантами в полон. На жаль, із якого вже не повернувся. У червні 2022 року там жорстоко вбитий.

Ельхан  завжди говорив: «Я захищаю рідних, дім, дітей і ніколи не здамся».

Тіло загиблого воїна пройшло довгий шлях до рідного міста по моргах різних  міст України.  На впізнання до м.Суми їздила вірна та любляча дружина Ельхара – Анжеліка. І лише 4 грудня 2023 року домовину з тілом героя зустрічали на колінах живим коридором вдячні путивляни.

Захисник був похований 4 грудня 2023 року в м.Путивль Путивльської громади на Алеї героїв.

У Ельхана залишалася дружина та донька.

         Указом Президента України № 263/2022 від 19 квітня 2022 року «за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

         Ця нагорода для його рідних –  не лише згадка про війну, це символ найвищої звитяги, за яку їх дорогий серцю син, коханий чоловік, дбайливий  батько віддав життя за світле майбутнє України.     

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь