ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ВІДМІННОСТІ ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ВІД БЛАГОДІЙНОГО ФОНДУ

Дата: 26.06.2024 13:22
Кількість переглядів: 119

У сучасному світі, де активна громадська позиція стає все більш актуальною, до управління «Центр надання адміністративних послуг» звертаються громадяни щодо визначення особливостей створення та реєстрації громадської організації. Окрім процедурних аспектів реєстрації такої організації, найчастішим є питання відмінностей громадської організації від благодійного фонду.

Відмінності між ними є.

Благодійна організація - юридична особа приватного права, установчі документи якої визначають благодійну діяльність в одній чи кількох сферах, визначених цим законодавством України, як основну мету її діяльності.

Благодійна організація в Україні може бути створена як благодійне товариство, благодійна установа чи благодійний фонд.

На відміну від громадської організації, першочерговою метою створення благодійної організації (благодійного фонду) є надання допомоги отримувачам такої допомоги у різних сферах життєдіяльності (освіта, охорона здоров’я, охорона довкілля та захист тварин, соціальний захист та матеріальне забезпечення), а також підтримка та розвиток таких напрямків діяльності.

Благодійний фонд здійснює благодійницьку діяльність (акумулює благодійні пожертви та адресно їх розподіляє у вигляді допомоги). В свою чергу громадська організація захищає права і свободи, задовольняє суспільні, зокрема економічні, соціальні, культурні, екологічні, та інші ресурси.

Також слід зазначити, що для реєстрації благодійної організації достатньо однієї особи, тоді як для громадської потрібно щонайменше дві. Засновниками благодійної організації можуть бути фізичні та юридичні особи приватного права. Щодо громадської організації, то це можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в України на законних підставах і які досягли 18 років.

Що стосується адміністративних витрат, то в благодійній організації вони не можуть перевищувати 20% доходу цієї організації у поточному році. Всі кошти та майно, які отримує громадська організація, мають використовуватись виключно на цілі, визначені в статуті цієї організації (і засоби їх досягнення).

Метою благодійної організації не може бути одержання і розподіл прибутку серед засновників, членів органів управління, інших пов’язаних з нею осіб, а також серед працівників такої організації. Доходи або майно (активи) громадської організації також не підлягають розподілу між її членами (учасниками) і не можуть використовуватись для вигоди будь-якого окремого члена (учасника) або посадових осіб даної організації (крім оплати праці та відрахувань на соціальні заходи).

Окрім цього, слід зазначити, що благодійний фонд може фінансувати тільки ті проєкти, послуги та роботи, які мають адресне призначення. Тоді як, громадська організація може фінансувати будь-які проєкти (будівництво, закупівля товарів), замовляти послуги та роботи, якщо ці проєкти знаходяться у сфері діяльності такої організації.

Основною ж відмінністю цих організацій є те, що благодійний фонд може створюватись лише у формі юридичної особи, тоді як громадська організація може бути створена без статусу юридичної особи або з таким статусом.

Отже розуміння відмінностей між цими організаціями, дасть можливість громадянам визначитись, яка з них найбільше підходить для здійснення їх діяльності.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь