ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ЯК ЗАБЕЗПЕЧИТИ НАЛЕЖНЕ ЗБЕРІГАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ПІД ЧАС ВІДКЛЮЧЕНЬ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

Дата: 06.06.2024 13:00
Кількість переглядів: 63

На сьогоднішній час як населення так і оператори ринку знаходяться в непростих умовах, що сприченені зокрема і відсутністю електроенергії під час планових, погодинних або аварійних відключень.

Наголошуємо операторам ринку на необхідності  додержання  умов зберігання харчових продуктів в процесі їх виробництва, обігу, зберігання та/або реалізації.

Враховуючи вимоги п. 2 частини другої ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР, кожний оператор ринку харчових продуктів зобов’язаний розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), у тому числі з метою забезпечення контролю за умов непередбаченого відключення систем електропостачання. Рекомендуємо розробити план заходів чи інструкції на випадок відключення електроенергії та провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів, визначених виробником.

Суб’єктам господарювання, що провадять діяльність з обігу, зберігання та реалізації харчових продуктів, зокрема – закладам роздрібної торгівлі продовольчими товарами (продуктові магазини, мережі супермаркетів тощо), рекомендується мати в розпорядженні додаткове автономне джерело безперебійного електичного струму (генератор, сонячна / акумуляторна батарея тощо) на випадок непередбаченого відключення електроенергії, з метою недопущення псування харчових продуктів.

Переконайтесь що у вашому холодильнику чи морозильній камері є термометр.  У випадку відключення електроенергії термометри вкажуть температуру в холодильнику чи морозильній камері, а відповідно чи дотримано параметри умов зберігання харчових продуктів. 

Разом із цим, з метою забезпечення економії електроенергії суб’єктам господарювання рекомендується дотримуватись наступних рекомендацій щодо сумісного зберігання різних видів харчових продуктів (товарного сусідства).

Необхідно уникати сумісного зберігання наступних категорій харчових продуктів:

  • продукти, які потребують та не потребують низьких температур зберігання та холодильного обладнання;
  • продукти, які передають вологу, та які можуть її поглинати;
  • продукти, які мають специфічні та сильні запахи, та які можуть їх поглинати;
  • продукти, які не можуть сусідити з жодним іншим товаром;
  • продукти герметично запаковані та відкриті.

Постійні відключення електроенергії  впливають й  на те, що  в оселях громадян холодильники не будуть працювати, що спричиняє порушення умов зберігання харчових продуктів.  Охолоджені або заморожені продукти у такому  разі можуть бути небезпечними для споживання людей. Вживання зіпсованих продуктів може привести до тяжких харчових отруєнь та  суттєвого погіршення стану здоров’я.

Завчасно підготуйтеся до надзвичайної ситуації. Заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий або блоковий лід.

Шановні споживачі! Підозрілу їжу ніколи не пробуйте на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, насторожує колір, запах, структура, краще викиньте її. Особливо це стосується харчових продуктів, які швидко псуються: м’ясо, риба, яйця, молочні продукти.

Все буде Україна! Тримаймося!

 

Відділ безпечності харчових продуктв та ветеринарної медицини Конотопського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь