ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ВПЛИВ НАСИЧЕНИХ ЖИРНИХ КИСЛОТ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ

Дата: 03.05.2024 09:52
Кількість переглядів: 150

Зараз, термін «насичені жирні кислоти» у всіх на слуху. Найчастіше в контексті їх шкоди для організму. Розглянемо більш детально чи такий страшний «звір» як його малюють.

Сімейство жирних кислот складає дві великі групи: насичені та ненасичені жирні кислоти. Їх ділять на ці типи у зв’язку з хімічною будовою молекул та фізичними властивостями. Більшість продуктів з жиром мають обидва типи кислот. Але зазвичай одного виду жиру більше, ніж іншого. Корисними й потрібними для нас є обидва типи, бо, до прикладу, утворенню статевих гормонів сприяють насичені жири й холестерин.

Насичені жири зазвичай формуються в тканинах живих організмів – тоді як у рослинах (за рідкісними винятками) трапляються ненасичені жирні кислоти. Будь-які тваринні види жиру містять істотну кількість насичених жирів – мова йде про сало, вершкове масло, жирне м’ясо, сир, молоко і так далі. Зазначимо, що в яйцях і молочних продуктах містяться як насичені, так і ненасичені жирні кислоти — плюс, у знежиреному молоці значно менше жиру. Рослинними продуктами з насиченими жирами є кокосова та пальмова олія, кокао-масло, а також рисова олія, приблизно на 20% складається з насичених жирів.

Поточні рекомендації Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я радять обмежити вживання жирів до 30% калорійності раціону — а на насичені жири має припадати не більше 10% усіх калорій. Решту жирів повинні представляти ненасичені (рослинні) жири.

Останні наукові дослідження спростовують традиційні міфи про насичені жири — зокрема, немає підстав вважати, що їхнє вживання однозначно пов’язане з вищим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань або цукрового діабету. Проте вчені роблять важливі застереження – вкрай помилково ділити продукти харчування на “корисні” та “шкідливі”, відштовхуючись лише від вмісту жирів і без оцінки загального складу.        

Дуже часто насичені жири у складі продуктів є прихованими — тобто їх просто не видно. Наприклад, більшість видів сиру містять щонайменше 30% жиру — переважно насиченого.  Будь-які види червоного м’яса містять від 20% і більше відсотків насиченого жиру — і навіть пісне червоне м’ясо має близько 10% жирності.  Джерелом насичених жирів також часто виступають напівфабрикати та фастфуд – салати на основі майонезу, піца та інша випічка. Перероблені м’ясні продукти (шинка, ковбаси, сосиски) можуть мати жирність від 40% і вище, що є причиною суворого контролю їх вживання.    Вживання подібної їжі пов’язане з численними ризиками для метаболізму організму.

 Обмеження насичених жирів вимагає відмови від жирного м’яса, а також від сиру, сметани та молока з високою жирністю — і заміщенням їх біле куряче м’ясо та яловичину. Замість вершкового масла краще вживати ненасичені рослинні жири – наприклад, оливкова.

 

Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Конотопського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь