ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

БРУЦЕЛЬОЗ ТВАРИН – ЧИ АКТУАЛЬНЕ ПИТАННЯ ДІАГНОСТИКИ

Дата: 02.05.2024 15:00
Кількість переглядів: 158

Питання діагностики бруцельозу великої рогатої худоби та дрібної рогатої худоби включено до Плану протиепізоотичних заходів по профілактиці основних інфекційних та інвазійних хвороб тварин по Конотопському району на 2024 рік.

На виконання Плану ветеринарними фахівцями буде здійснено відбір проб крові великої та дрібної рогатої худоби та доставка вказаного матеріалу до уповноваженої лабораторії – Сумська регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби.

План протиепізоотичних заходів по профілактиці основних інфекційних та інвазійних хвороб тварин розробляється згідно ризик-орієнтованого підходу відповідно до епізоотичної історії певної адміністративної території, тому не слід легковажно ставитись до свого здоров’я та здоров’я своїх близьких.

Бруцельоз – (лат. Brucellosis) мальтійська лихоманка, середземноморська лихоманка, банговський аборт, хвороба Банга, інфекційний аборт великої рогатої худоби.

Збудник хвороби група патогених мікробів які розділяються на три види Brucella melitensis (передається від кіз та овець), Brucella abortus bovis (велика рогата худоба), Brucella suis (свині),  які спричиняють хронічне інфекційне захворювання усіх видів сільськогосподарських і диких ссавців, що характеризується абортами із затримкою посліду, розладом репродуктивної здатності тварин, ендометритами, орхітами, бурситами, гігромами та артритами.

Бруцели потрапляють у довкілля із сечею, випорожненнями, молоком, вагінальними виділеннями, навколоплідними водами, забруднюючи шкіру, шерсть, підстилку, корм, воду, ґрунт тощо. Збудник передається людині головним чином аліментарним і контактним шляхами, через шкіру та слизові оболонки, частіше під час догляду за тваринами, а також допомоги при їхньому окоті та отеленні. Бруцельоз є небезпечним інфекційним зоонозом* для людини. Основними чинниками передачі є сире молоко. Зрідка трапляється аерогенна передача (під час стрижки овець, при прибиранні приміщень, де перебувають хворі тварини, у цехах з переробки хутра, вовни). Сприйнятливість людей – висока.

Для того щоб вказане захворювання не здавалось чимось не можливим, наводимо деяку статистичну інформацію.

В Україні майже щорічно реєструються поодинокі випадки захворювання цією інфекцією серед людей. У 2021 році було зареєстровано два випадки, в 2022 році – лише один випадок. 

На Хмельниччині протягом жовтня 2023 року підтвердили два випадки бруцельозу. Як повідомила прес-служба Хмельницької інфекційної лікарні, хворим по 33 та 35 років. Випадки між собою не пов’язані, уточнюють лікарі. У обох пацієнтів були подібні симптоми: лихоманка, ломота в тілі, біль в суглобах, в’ялість, зниження апетиту. Пацієнтів госпіталізували у стані середньої важкості. Джерело інфікування наразі не встановлене. Однак, як зазначають у обласній лікарні, ним могло бути в’ялене м’ясо та сир, які вживали обидвоє пацієнтів.

За інформацією Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб в березні 2024 року на Волині зареєстровано випадок захворювання на бруцельоз, яке в області не реєстрували майже 20 років. Захворів 60-річний мешканець Луцька. У січні цього року в нього з’явилися болі в суглобах, підвищення температури тіла, головний біль, запаморочення. Із такими симптомами наприкінці лютого чоловік звернувся за медичною допомогою за місцем проживання.

Через постійні болі в суглобах та м’язах у кінці березня він повторно звернувся до медиків. Лікар-інфекціоніст скерував чоловіка на додаткове обстеження, внаслідок чого виявлено збудник бруцельозу. Чоловік має дачний будинок, де утримує котів, собак та кролів.

Фахівці центру в ході епідрозслідування встановили, що хворий систематично купував на ринку в незнайомих людей м’ясо, молоко та молочні продукти. Вживав їх без термічної обробки.

Бруцельоз тварин зустрічається у багатьох країнах світу, за період з 2022 року  випадки  захворювання зареєстровані  у Франції, Хорватії, Кіпрі та інших. Хвороба  завдає значних економічних збитків у зв’язку з порушенням племінної роботи, репродуктивної здатності тварин, тривалим карантином та складністю ветеринарно-санітарних і господарських заходів щодо ліквідації хвороби.

 Природними резервуарами можуть бути і представники дикої фауни (вовки, кабани, зайці й комахи (кліщі), однак їх роль у захворюваності людей незначна.

Аби вберегти себе від інфікування бруцельозом:

  • не вживайте сире молоко та молокопродукти;
  • споживайте продукти лише відомого походження;
  • споживайте м’ясо тільки після термічної обробки;
  • вживайте лише пастеризоване або кип’ячене молоко;
  • не купуйте молочні та м’ясні продукти на стихійних ринках.

А для власників тварин  в котре нагадаємо - згідно Закону України «Про ветеринарну медицину» юридичні та фізичні особи, діяльність яких пов'язана з утриманням та обігом тварин, зобов'язані:

- доставляти тварин у визначене місце або забезпечувати належні умови за місцем утримання тварин для проведення ветеринарного огляду, діагностичних, профілактично-лікувальних обробок, включаючи дослідження і щеплення. У разі необхідності забезпечувати надійну фіксацію тварин при проведенні маніпуляцій.

 

Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Конотопського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області

 

Фото ілюстративне

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь