ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

МІЖПІВКУЛЬНА ВЗАЄМОДІЯ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА РОЗВИТОК ДИТИНИ

Дата: 20.03.2024 13:17
Кількість переглядів: 93

Розвиток головного мозку дитини починається внутрішньоутробно і активно триває після народження.

За дослідженнями фізіологів права півкуля головного мозку - гуманітарна, образна, творча – відповідає за тіло, координацію рухів, просторове зорове сприйняття. Ліва півкуля головного мозку – математична, знакова, мовленнєва, логічна, аналітична – відповідає за сприйняття слухової інформації, постановку цілей і побудову програм. Єдність мозку складається з діяльності двох півкуль, тісно пов'язаних між собою системою нервових волокон (мозолисте тіло).

Мозолисте тіло (міжпівкульні зв'язки) знаходиться між півкулями головного мозку в тім'яно-потиличній частині і складається з двохсот мільйонів нервових волокон. Воно необхідне для координації роботи мозку і передачі інформації з однієї півкулі в іншу.

Порушення мозолистого тіла спотворює пізнавальну діяльність дітей. Якщо порушується провідність через мозолисте тіло, то провідна півкуля бере на себе велике навантаження, а інша блокується. Обидві півкулі починають працювати без зв'язку. Порушується просторова орієнтація, адекватне емоційне реагування, координація роботи зорового і слухового сприйняття з роботою моторики руки. Дитина в такому стані не може читати і писати, сприймати інформацію на слух або очима.

Значну частину кори великих півкуль мозку людини займають клітини, пов'язані з діяльністю кисті рук, особливо її великого пальця, який, у людини протиставлений всім іншим пальцям.

Основний розвиток міжпівкульних зв'язків формується у дівчаток до 7-ми років, у хлопчиків до 8-ми - 8,5 років. Удосконалення інтелектуальних і розумових процесів необхідно починати з розвитку рухів пальців і тіла. Розвиваюча робота повинна бути спрямована від рухів - до мислення, а не навпаки.

Міжпівкульна взаємодія – особливий механізм об'єднання лівої і правої півкуль головного мозку в єдину цілісно працюючу систему. Ця взаємодія є основою не тільки для функціонування вищих психічних функцій людини, а й повноцінного інтелектуального розвитку в цілому. Таким чином, розвиток міжпівкульних зв’язків та їх синхронної роботи позитивно впливає на розвиток вищих психічних функцій – покращується розумова діяльність, поліпшується пам’ять та увага, полегшується процес читання і письма.

Існують спеціальні вправи для розвитку міжпівкульної взаємодії. Ці вправи провокують збудження певної ділянки мозку і вмикають механізм об’єднання думки і рухів. Завдяки цьому інформація сприймається більш цілісно, природно та краще запам’ятовується й аналізується. Вправи також сприяють розвитку координації рухів і психофізичних функцій.

Як правильно виконувати завдання?

Вправи необхідно проводити щодня. Спочатку дітям з раннього віку необхідно виконувати пальчикові ігри від простого до складного. Після того, як діти навчилися виконувати пальчикові ігри з п'яти років, даємо комплекс пальчикових кінезіологічних вправ, що складаються з трьох положень рук, послідовно змінюють одна одну. Дитина виконує разом з дорослим, потім - самостійно по пам'яті. Вправа виконується спочатку правою рукою, потім лівою, потім двома руками разом. Дорослий пропонує дитині допомагати собі командами ("кулак-ребро-долонь"), вимовляючи вголос або про себе.

Дуже корисною і цікавою вправою для дітей буде малювання двома руками одночасно. Ця вправа добре розвиває праву і ліву півкулі, допомагає їм працювати синхронно, а також допомагає формувати графомоторні навички, які є особливо актуальними для розвитку навичок письма і зорового спостереження. Завдання необхідно виконувати обома руками одночасно, не відриваючи олівець від паперу та малювати один елемент одночасно. Листок паперу із завданням краще прикріпити до столу або стіни, для зручності.

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь