A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

Дата: 27.01.2024 08:17
Кількість переглядів: 58

27 січня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших нацистських таборів смерті – Аушвіц-Біркенау. Під час Другої світової війни 6 мільйонів євреїв стали жертвами нацистської політики, що передбачала знищення народів і груп, які нацисти вважали загрозою або неповноцінними. Близько 1,5 мільйона з них були з території сучасної України.

Трагедія єврейського народу в роки Другої світової війни є скорботним уроком для всього людства, застереженням про небезпеку расизму, ненависті й нетерпимості, який завжди нагадуватиме про страшні наслідки одержимої ідеології, що сповідували прихильники фашизму.

Та, на жаль, у  цивілізованому ХХІ сторіччі Україна стала жертвою рашизму. З початком повномасштабного вторгнення російських окупаційних військ ключові місця пам’яті про Голокост в Україні зазнали ракетного нападу.

Бабин Яр - Символ Голокосту від куль у Східній Європі.

1 березня 2022 року, через вісім десятиліть після масових розстрілів, скоєних нацистами в цьому урочищі, світ знову побачив обгорілі тіла загиблих у Бабиному Яру. Цього разу – внаслідок російської ракетної атаки.

Дробицький Яр у Харкові. Це – відоме місце масових розстрілів цивільного, насамперед єврейського, населення нацистами під час Другої світової війни. За різними оцінками, тут поховано від 14 до 20 тисяч жертв нацизму. У 2002 році на місці трагедії відкрили меморіал. А в 2022-му в центральний монумент меморіалу – менору влучили російські снаряди.

Пам`ять про невинно закатованих та знищених людей за національними, етнічними, релігійними, культурними ознаками має бути попередженням для людства про небезпеку, що несуть в собі тоталітарні ідеології, зверхність, ненависть, ксенофобія та расизм. Однак, не всі народи зробили висновки з цієї жахливої сторінки в історії людства.

Сьогодні українці боряться за право жити на своїй землі, обираючи вільне  майбутнє для свого народу, найважливіші суспільні цінності – свободу, гуманізм, єдність та злагоду.

Схиляємо голови у скорботі за навіки полеглими у безіменних могилах і печах крематоріїв. Поширення правди про геноциди з метою запобігання нового повторення є теж боротьбою.

 

За матеріалами Українського  національного інституту пам’яті: https://uinp.gov.ua/istorychnyy-kalendar/sichen/27/den-vshanuvannya-pamyati-zhertv-golokostu

 Фото без описуФото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь