ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

10 ЖОВТНЯ В УКРАЇНІ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ МЕНТАЛЬНОГО ЗДОРОВ’Я

Дата: 10.10.2023 10:56
Кількість переглядів: 57

Термін «mental health» часто перекладають як «психічне здоров’я», хоча він має дещо ширше значення й включає як емоційне та духовне, так і соціальне благополуччя.

Великою мірою стан людини залежить від низки факторів, зокрема, наскільки добре вона реалізує свої здібності, долає звичайні життєві труднощі, здатна протистояти стресам, продуктивно працювати й робити внесок у свою громаду.

Якщо раніше термін «психічне здоров’я» пов’язувався з хворобами психіки, то тепер – це питання людини й світу. Наскільки людина може відчувати мир у собі й безпеку зовні.

Цього року святкування Дня ментального здоров’я відбувається під гаслом: «Ментальне здоров’я: плекаємо стійкість». Під час війни це важливо, як ніколи. Бо в турботі про своє ментальне здоров’я ми знаходимо сили жити далі, допомагати країні й підтримувати рідних.

За даними оцінками ВООЗ сьогодні кожен п’ятий українець під загрозою розвитку певної форми психічного розладу. Так, дослідження “Психічне здоров'я та ставлення українців до психологічної допомоги під час війни” показало, що більше третини опитаних респондентів відчувають напруженість – 42%, надію – 41%, утому – 41%, страх – 26%, гнів – 24%. При цьому 71% опитаних відчувають стрес чи сильну нервозність.

Серед аспектів війни, що зумовлюють стрес, на першому місці була небезпека для близьких людей – 63%, на другому – втрата джерела доходу та роботи – 42%, на третьому – ризик втратити майно чи загинути під час бойових подій – 37%.

Серед негативних станів, які зазнавала найбільша частка опитаних, були тривожність і напруга – 50%, поганий настрій – 45%, погіршення сну – 41%, роздратування та злість – 38%.

За інформацією фахівців, більше психологічної допомоги потребували люди, які пережили травмуючі події — безпосередньо зіткнулися з наслідками війни (втрата близької людини, участь у бойових діях, перебування в окупації або поряд з місцем активних бойових дій).

Українці не мають звички звертатися до фахівців: 31% громадян не вважають свої проблеми достатніми для цього. Зараз це основний бар’єр на шляху звернення по психологічну допомогу.

Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», ініційована Оленою Зеленською, має на меті допомогти українцям знайти джерело сили. Джерело внутрішнє, в собі, на рівні усвідомлення й визнання власного психічного стану та хоча б приблизної оцінки ступеня його кризовості.

Розуміння та визнання ознак проблем з ментальним здоров’ям є першим кроком до покращення. Ось декілька загальних ознак, які можуть вказувати на проблеми з ментальним здоров’ям:

- постійна стурбованість або тривога;

- зниження інтересу або задоволення від звичайних активностей;

- значні зміни в апетиті або вазі тіла;

- проблеми зі сном;

- дратівливість або агресія.

Важливо пам’ятати, що кожен може мати погані дні або переживати стресові ситуації. Однак, якщо ви помічаєте, що ці ознаки тривають протягом тривалого часу або суттєво впливають на ваше життя, важливо поговорити з психологом.

У межах кампанії ментального здоров’я «ТИ ЯК?» створено спеціальну сторінку: http://howareu.com (howareu_program), де запропоновані контакти, посилання, поради, продукти, техніки та методики, які допоможуть піклуватися про ментальне здоров'я – своє та людей поруч.

Дізнатися більше інформації про ментальне здоров’я можна також на сторінках у соціальних мережах:

Facebook – https://www.facebook.com/howareu.program

Instagram – https://www.instagram.com/howareu_program

YouTube – https://www.youtube.com/@howareu_program

Twitter – https://twitter.com/howareuprogram

Telegram – https://t.me/howareu_program

TikTok – https://www.tiktok.com/@howareu_program

Viber– https://invite.viber.com/...

Номери «гарячих ліній», на які можна звернутися для отримання безоплатної психологічної допомоги:

- лінія Національної психологічної асоціації 0 800 100 102 (з 10:00 до 20:00 щодня);

- урядова лінія 1547 (цілодобово);

- лінія міжнародної гуманітарної організації «Людина в біді» 0 800 210 160 (цілодобово);

- Київський міський центр психолого-психіатричної допомоги при станах душевної кризи 044 456 17 02, 044 456 17 25 (цілодобово);

- лінія емоційної підтримки МОМ 0 800 211 444 (з 10:00 до 20:00 щодня);

- лінія запобігання самогубствам Lifeline Ukraine 7333 (цілодобово);

- лінія кризової допомоги та підтримки Українського ветеранського фонду при Міністерстві у справах ветеранів 0 800 33 20 29 (цілодобово);

- національна гаряча лінія із запобігання домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації ГО «Ла Страда-Україна» 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного) або 116 123 (з мобільного, цілодобово).

Діти, молодь, батьки та вчителі також можуть звертатися по допомогу до експертів проєкту психологічної підтримки «Поруч», корисну інформацію також розміщено на платформі «Спільно».

Піклування про ментальне здоров'я має стати звичною відповідальністю кожного!»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь