“ГРИБНИЙ СЕЗОН” – СМАЧНО І НЕБЕЗПЕЧНО
Існують тисячі видів грибів, із них близько сотні можуть спричинити симптоми отруєння, а до 20 видів грибів у наших широтах загрозливі для життя людини при споживанні. Отруєння виникає після вживання грибів, які містять токсини.
Як вберегтись від отруєння:
Не купуйте гриби на стихійних ринках, з рук, у місцях несанкціонованої торгівлі чи у продавців на автошляхах!
- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів;
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
- під час посухи грибів краще не брати взагалі: у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживайте сирих грибів;
- відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
- готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше як добу.
Збирані гриби не можна вживати дітям до 12 років, вагітним жінкам та жінкам, які годують грудьми.
- Крім того, не варто вживати гриби без термічної обробки. І хоча в інтернеті можна вичитати, що деякі делікатесні гриби традиційно вживаються сирими – не піддавайте небезпеці своє здоров’я і здоров’я своїх близьких.
Як визначити отруєння грибами та що робити в цьому випадку
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними симптомами отруєння грибами є:
- нудота, блювання;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- поява галюцинацій та марення.
Якщо після споживання грибів ви помітили у себе чи своїх близьких подібні симптоми:
- потрібно викликати «швидку допомогу», до її приїзду промити шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму; пити багато рідини;
- навіть, якщо вам стане краще, все одно зверніться до медичної установи;
- не викидати залишки грибів, які ви їли, їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Завжди тримайте в умі ризики, які несе “тихе полювання”. Бо ж за офіційними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України – торік дикорослими грибами отруїлося 289 осіб, з яких 56 – діти. Померло 11 осіб.