A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

CИМПТОМИ НІТРАТНОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ ОРГАНІЗМУ ЛЮДИНИ. РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗАПОБІГАННЯ ПОТРАПЛЯННЮ НІТРАТІВ В ОРГАНІЗМ

Дата: 25.09.2023 10:14
Кількість переглядів: 52

Нітратно-нітритна інтоксикація людського організму спричиняється здебільшого овочами та питною водою з перевищеними максимально допустимими рівнями нітратів. Інкубаційний період гострого отруєння нітратами водного походження становить 1-1,5 год., харчового походження  4-6 год. після вживання їжі.

Основними симптомами отруєння нітратами є посиніння губ та слизових оболонок, нігтів, обличчя, нудота, посилене слиновиділення, біль у підчеревній ділянці, блювання, загальна слабкість, сонливість, головний біль, запаморочення, біль у грудях, задуха, порушення координації, збільшення частоти пульсу, зниження артеріального тиску, набуття кров’ю шоколадного кольору, у важких випадках – судоми, втрата свідомості, кома.

У чотирьох випадках з п’яти джерелом потрапляння в організм нітратів є овочі. Значна доля ризику може виникати при вживанні ранньої та тепличної овочевої продукції. Велику  концентрацію нітратів можуть вміщати зелень (рукола, шпинат, салат, салат Айсберг, ревінь, петрушка, цибуля перо), коренеплоди (буряки, капуста, морква, картопля), баштанні культури (кавуни, дині), кабачки, огірки, томати.

 Варто пам’ятати, що найбільша концентрація нітратів накопичується у моркві – в серцевині, що на 80 відсотків більше ніж у верхній частині; огірках, редьці, редисці – у верхньому шарі, що на 70,0 відсотка більше ніж у серцевині; у буряках, картоплі – під шкіркою; у капусті – у верхніх листках та серцевині; у кабачках, динях, кавунах,  гарбузах – під шкіркою (незріла частина) та поблизу «хвостика». При кімнатній температурі вміст нітратів в овочах підвищується,  в холодильнику не змінюється.

Значно менше нітратів у фруктах, ягодах, молочних продуктах та м’ясі.

З метою зменшення вмісту нітратів  у овочах необхідно:

очищати від верхніх шарів шкірки на 1-2 мм, «хвостиків» та вершків, серцевин, у зелені -стебел. (у 2-6 разів зменшує вміст нітратів);

обов’язково мити овочі (зменшує вміст нітратів на  10,0-15,0 відсотків);

вимочувати картоплю, капусту у воді (зменшує вміст нітратів на 25,0-30,0 відсотків);

відварювати. У перші 30-40 хвилин нітрати переходять  у відвар,  який не рекомендується вживати (80,0 відсотків нітратів з картоплі, 70,0 відсотків - моркви, 40,0 відсотків - буряків);

тушкувати капусту, цибулю, кабачки без кришки, при цьому нітрати виділяються з парою;

солити, маринувати, консервувати, так як у перші 3-4 дні під час соління відбувається інтенсивне утворення нітратів, а потім їхній вміст зменшується, найнижчий вміст нітратів спостерігається через 10-15 днів;

готувати багатокомпонентні страви.

Нагадуємо, що купуючи овочі в місцях стихійної торгівлі, споживачі наражаються на небезпеку. Адже там не контролюється вміст нітратів, та ще й є ризик придбати овочі, ягоди, зелень, фрукти з перевищеним допустимим рівнем радіонуклідів, пестицидів, а поблизу доріг – солей важких металів.

Придбавши овочі та фрукти на ринках, у торговельних мережах, споживач має можливість ознайомитися з товаро-транспортними накладними із супровідними документами, де зазначається інформація щодо вмісту нітратів, пестицидів та радіонуклідів.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь