A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

РОБОЧЕ МІСЦЕ ШКОЛЯРА: ЯК ПРАВИЛЬНО ОБЛАШТУВАТИ

Дата: 05.09.2023 16:26
Кількість переглядів: 51

На початку навчального року потрібно подбати не тільки про товари для навчання і шкільний одяг, але і про обстановку, в якій доведеться вчитися. Оскільки діти велику кількість часу будуть перебувати вдома, важливо організувати для них окреме місце для навчання. Дитина не повинна виконувати завдання у ліжку чи на кухні. Для цього має бути відведене спеціальне місце з гарним освітленням, зручним столом, стільцем або кріслом. Крім того, дитину не повинно нічого відволікати – іграшки, гаджети або сторонній шум. На що варто зважати, щоби сидіння за підручником чи ноутбуком не завадило здоров’ю? 

 ПЕРЕВІРТЕ, ЧИ ВІДПОВІДАЮТЬ МЕБЛІ ЗРОСТУ ШКОЛЯРА

Від цього залежить не лише зручність роботи, а й формування правильної постави дитини. Перевірити відповідність розміру столу й стільця зросту просто: за даними МОЗ ,правильна поза для сидіння за письмовим столом така: учень сидить глибоко на стільці, попереково-крижовою частиною тіла спирається на його спинку й тримає рівно корпус і голову. Голова злегка нахилена вперед, ноги зігнуті в кульшовому та колінному суглобах під прямим кутом, стопи спираються на підлогу, передпліччя вільно лежать на столі. 

Занизький стіл змусить дитину надто сильно схилятися над зошитом і може зіпсувати поставу, а зависокий – сприятиме напруженню і підвищеній втомлюваності. Тому, якщо є можливість, придбайте стіл-трансформер. Проблему зависокого стільця можна вирішити завдяки підставці під ноги. Але пам’ятайте про правильну поставу.

ЗАБЕЗПЕЧТЕ ЯКІСНЕ ОСВІТЛЕННЯ РОБОЧОГО МІСЦЯ

Вдень це питання можна вирішити завдяки природному світлу, а в темні години доби – застосувавши штучне освітлення. Якщо йдеться про розташування столу біля вікна, уникайте прямого сонячного світла – воно відбиватиметься від аркушів і спричинятиме напруження очей. Оптимальний варіант для штучного освітлення – настільна лампа на гнучкій ніжці. Вона дозволяє коригувати напрям світла, а також висоту самої лампи. Якщо ваша дитина пише правою рукою, поставте лампу ліворуч, а якщо вона шульга – праворуч.

ПРОДУМАЙТЕ ВАРІАНТ НАВЧАННЯ ЗА КОМП’ЮТЕРОМ

Якщо дитина навчатиметься з ноутбуком чи комп’ютером, поставте монітор навпроти її обличчя на відстані витягнутої руки. Клавіатура й мишка мають бути на рівні ліктя, запʼястя повинні бути розташовані прямо – так м’язи не набрякатимуть.

ОРГАНІЗУЙТЕ РЕШТУ ПРОСТОРУ

Останнє за порядком, але не за значущістю. Подбайте про ящики та органайзери для підручників, зошитів і канцтоварів. Ніщо не має відволікати дитину від навчання, тож добре організувати простір навколо робочого столу
так, щоби зайві речі завжди можна було сховати. Так не «страждатиме» концентрація дитини.
Для того, щоб дитина не втомлювалася, щоб запобігти порушенням її зору та постави, рекомендовано проводити прості фізичні вправи, які допоможуть зняти навантаження з очей, рук, тулуба, плечового поясу, а також покращити мозковий кровообіг.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь