A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

В ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗАФІКСОВАНО ВИПАДОК БОТУЛІЗМУ

Дата: 24.08.2023 13:31
Кількість переглядів: 169

Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області повідомляє про випадок захворювання на ботулізм у мешканця міста Дніпра, який пов’язаний із вживанням в’яленої риби «Плітка», яка була придбана в магазині «BEER BANK» (м. Дніпро).

Постраждалий, у стані середньої важкості, був госпіталізований 13.08.2023 до відділення реанімації та інтенсивної терапії філії за напрямком «Інфекційні хвороби» КНП «Міська клінічна лікарня № 4» ДМР, де йому було введено протиботулінічну сироватку.

Після отримання екстреного повідомлення спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проведено санітарно-епідеміологічне розслідування та позаплановий захід державного контролю (інспектування) об’єкта, з яким пов’язано випадок ботулізму.

В ході проведення позапланового заходу (інспектування) магазину встановлено виробника в’яленої плітки, з якою, ймовірно, пов’язане захворювання на ботулізм. Розслідування триває.

Нагадаємо операторам ринку харчових продуктів,  одним з ВАШИХ обов’язків Є ОБОВ’ЯЗОК забезпечувати простежуваність та надавати інформацію, передбачену статтею 22 цього Закону.

Для довідки:

простежуваність - можливість ідентифікації та відстеження харчових продуктів, продуктивних тварин, а також речовин, що призначені для включення або очікується, що вони будуть включені до харчових продуктів, на всіх стадіях виробництва, переробки та обігу

Для забезпечення простежуваності харчові продукти, що розміщуються на ринку або будуть введені в обіг, повинні бути належним чином марковані або позначені згідно з документацією чи супроводжуватися інформацією відповідно до вимог законодавства.

Частиною 7 ст. 37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»  від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР, визначено вимоги до обігу об’єктів санітарних заходів, а саме: якщо інше не передбачено законом, єдиним документом, яким супроводжуються об’єкти санітарних заходів, що перебувають в обігу, є товарно-транспортна накладна.

Правилами перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, що затверджені  Міністерством транспорту України від 14.10.1997 № 363 (далі – Правила) затверджено форму товарно-транспортної накладної (Додаток 7 до Правил) та розділом 11 Правил визначено Правила оформлення документів на перевезення.

Шановні споживачі пропонуємо дотримуватися наступних рекомендацій:

  • не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності тощо;

 

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

 

 

 

Фото взято: http://surl.li/kkeav

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь