ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ВИНИКНЕННЯ ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ РИБОЮ

Дата: 13.06.2023 15:00
Кількість переглядів: 70

У результаті руйнації Каховської ГЕС спостерігається загибель риби у великих обсягах у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій областях та на Дніпропетровщині. Переробка та споживання якої може спричинити виникнення харчових отруєнь, зокрема ботулізму - дуже небезпечного і в багатьох випадках смертельного захворювання.

Існує значна ймовірність потрапляння в обіг такої риби, адже недобросовісні виробники можуть здійснювати її переробку (солити чи в’ялити) та реалізувати.

Рекомендуємо у найближчий час утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої риби, що має походження не тільки з Херсонської області, а і з регіонів басейну річки Дніпро.

Не наражайтеся на небезпеку, адже жоден із способів приготування не зробить її безпечною для вас. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солена, сушена, варена, смажена). Вона може містити збудників інфекційних захворювань, у тому числі ботулізму, паразитів та небезпечні хімічні речовини.

Пропонуємо дотримуватися наступних рекомендацій:

  • не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
  • бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
  • не вживайте консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, а саме не використовувати продукцію з бомбажних (здутих) банок.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

Наголошуємо, що реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія риби живої має надходити на ринки з товаро-транспортними накладними та супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії на ринку та видаються експертні висновки.

 

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь