A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ЩО РОБИТИ ЯКЩО БУДИНОК ПОБУДОВАНИЙ ДО 1992 РОКУ, А ДОКУМЕНТІВ НА НЬОГО НЕМАЄ?

Дата: 17.04.2023 10:48
Кількість переглядів: 234

Питання введення в експлуатацію будівель та споруд уперше було врегульовано постановою Кабінету Міністрів України № 449 від 05 серпня 1992 року «Про порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів державного замовлення».

Згідно з чинним законодавством у сфері містобудування, індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі й споруди, прибудови до них, що закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року, не підлягають проходженню процедури прийняття в експлуатацію.

Процедура та підстави державної реєстрації права власності на об’єкти нерухомого майна, збудовані до 5 серпня 1992 року, визначені Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі – Закон про реєстрацію) та Порядком державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженим постановою КМУ від 25.12.2015 № 1127 (зі змінами) (далі – Порядок).

Розглянемо один випадок реєстрації права власності нерухомого майна, а саме, коли можна отримати виписку з погосподарської книги

Законодавством у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно передбачено для проведення державної реєстрації прав власності на індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі й споруди, прибудови до них, що були закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року та розташовані на територіях сільських, селищних, міських рад, якими відповідно до законодавства здійснювалося ведення погосподарського обліку, і щодо зазначених об’єктів нерухомості раніше не проводилася державна реєстрація прав власності, подаються:

1) виписка із погосподарської книги, надана виконавчим органом сільської ради (якщо такий орган не створений – сільським головою), селищної, міської ради або відповідною архівною установою;

2) документ, що посвідчує речове право на земельну ділянку під таким об’єктом, крім випадку, коли таке речове право зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Слід звернути увагу, що документом, що посвідчує речові права на земельну ділянку під таким об’єктом, може також вважатися рішення відповідної ради про передачу (надання) земельної ділянки в користування або власність.

Також, слід враховувати, що погосподарська книга не завжди містить усі відомості, необхідні для проведення державної реєстрації права власності.

У випадку, якщо виписка із погосподарської книги не містить передбачених частиною четвертою статті 26-3 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» реквізитів про адресу об’єкта нерухомого майна або не містить необхідних відомостей про нерухоме майно, передбачених пунктом 29 Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1141, або коли погосподарські книги не велися, така реєстрація проводиться за наявності відомостей про його технічну інвентаризацію, про прийняття його в експлуатацію та про присвоєння такому об’єкту адреси, отриманих державним реєстратором з Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (далі – ЄДЕССБ).

 

Але де ж взяти виписку з погосподарської книги?

Відповідно до пункту 1 Інструкції з ведення погосподарського обліку в сільських, селищних та міських радах, затвердженої наказом Держкомстату від 11.04.2016 № 56, погосподарський облік, як вид первинного обліку, передбачений для накопичення й систематизації відомостей, які збирають сільські, селищні, міські ради територіальних громад по кожному з розташованих на їхній території сільських населених пунктів і які є необхідними для проведення державних статистичних спостережень.

У межах погосподарського обліку місцеві ради ведуть облік особистих селянських господарств у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері статистики.

Погосподарський облік ведеться за формами первинної облікової документації, затвердженими наказом Держкомстату від 24.11.2015 № 340 «Про затвердження типових форм первинної облікової документації для сільських, селищних та міських рад».

Місцеві ради самостійно приймають рішення щодо виду та формату погосподарського обліку, а також щодо організації проведення робіт з перезакладення та ведення документів погосподарського обліку.

У місцевій раді призначають уповноважену особу (осіб) ОМС (старосту або іншу уповноважену особу), яка відповідає за ведення погосподарського обліку в кожному населеному пункті. Отже, виписка з погосподарської книги може надаватися старостою, за умови покладення на нього обов’язків із ведення такого обліку у відповідному старостинському окрузі.

Таким чином, у старостинському окрузі зберігаються документи з погосподарського обліку, відповідальність за збереження яких покладається на старосту.

         Для того, щоб отримати виписку з погосподарської книги, необхідно звернутися до старости свого старостинського округу, який і підготує виписку з погосподарської книги.

         Якщо виникнуть інші питання з цієї теми, за відповідями можна звернутися до реєстраційного відділу управління «Центр надання адміністративних послуг», що знаходиться за адресою: вул.Героїв Путивльщини (стара назва Першотравнева), 84, перший поверх, кабінет № 5.

Увага: виписка надається на об’єкти, побудовані до 5 серпня 1992 року

Зразок

Виготовляється на бланку міської ради

 

Виписка  з погосподарської книги

 

Видана громадянину (ПІБ) про те, що він  зареєстрований та проживає (адреса) с.Зінове   Конотопського району Сумської області

Номер об'єкта ПГО 1884_1 в погосподарській книзі № 9 відкритий на громадянку  (ПІБ).

Власники будинку -  (ПІБ) - 3/10 частки, (ПІБ) – 3/10 частки, (ПІБ) -2/5 частки будинку.

Характеристика: (якщо вказана в по господарській книзі)

Загальна площа – 52,0 кв.м.

Житлова – 27,6 кв.м.

У будинку  кімнат - 2, є зручності: водопровід, каналізація, опалення, ванна(душова), природний газ,

 

Всього сімей проживає  у будинку  1, мешканців  3 особи.

№ п/п

Прізвище, ім’я, по батькові

 

Родинні стосунки

 

Дата

народження

Дата реєстрації в

 квартирі

1

вказати

 

голова д/г

вказати

15.09.1992р.

2

вказати

 

дочка

вказати

27.04.2004р.

3

вказати

 

мати

вказати

18.11.2008р.

 

Земельна ділянка  для будівництва і обслуговування житлового будинку  та господарських споруд (присадибна ділянка) становить   0,0000 га та знаходиться у власності згідно державного акту АА№390012 від «__»____0000 р. виданий ____________________ або знаходиться у користуванні (  рішення сесії сільської ради  № від «___»______ 0000р.). 

         

      М.П. 

 

Міський голова                                    Підпис                                             ПІБ

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь