A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ЗУСТРІЧ У ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

Дата: 13.04.2023 11:45
Кількість переглядів: 256

11 квітня 2023 року фахівці Комунальної установи «Путивльський інклюзивно-ресурсний центр» Путивльської міської ради провели семінар-нараду  на базі Путивльського закладу дошкільної освіти (ясла-садок)  №1 з вихователями та працівниками закладу з теми: «Діти з особливими освітніми потребами в закладі дошкільної освіти. Раннє виявлення. Категорії труднощів. Рівні підтримки. І рівень підтримки в освітньому процесі».

Директор Комунальної установи «Путивльський інклюзивно-ресурсний центр» Путивльської міської ради Тамара КИЗЕНКО розповіла про важливість раннього виявлення  порушень у розвитку дітей. Зазначила, що безумовно, кожна дитина розвивається у своєму темпі, тому неможливо точно сказати, коли вона опанує ту чи іншу навичку. Однак вчені та практики встановили так звані основні етапи розвитку. Саме батьки є тими “експертами”, які найкраще знають свою дитину. І саме вони можуть та мають помітити те, що їхня дитина не відповідає  важливим віхам розвитку для свого віку, або відчути, що є певна проблема з тим, як дитина грається, вчиться, говорить, діє й рухається. Тоді й настає момент, коли необхідно, поговорити із сімейним лікарем, лікарем-педіатром, невропатологом та поділитися своїми хвилюваннями з іншими фахівцями. Раннє втручання – це система допомоги дітям від народження до 4-х років із порушеннями розвитку або ризиком їх появи.  Це дасть змогу допомогти дитині в розвитку раніше, ніж її труднощі стануть для неї значними. Але дуже часто буває, що батьки бачать, відчувають проблеми, проте не хочуть це визнати, тоді дитина втрачає дорогоцінний час у розвитку, батьки, фахівці – у наданні допомоги. Ось тоді  найважливіше завдання педагогів дошкільного закладу  – розказати батькам, проконсультувати, спрямувати… Додала, що батькам для оцінювання розвитку дитини можна скористатися інструментом, рекомендованим вітчизняними фахівцями раннього втручання та розробленим австралійцями, а саме – червоними прапорцями.

Також ознайомила із нормативно-методичним забезпеченням освіти осіб з особливими освітніми потребами, документами з організації інклюзивного навчання в закладах дошкільної освіти, порядком звернення до інклюзивно-ресурсного центру та відповіла на запитання.

З фахівцем (консультантом) Юлією ІВАНОВОЮ обговорили категорії особливих освітніх потреб (труднощів), загальну характеристику вірогідних проявів, рівні підтримки та ступені проявів. Юлія Василівна детально розповіла про організацію психолого-педагогічної допомоги дітям, які мають  І рівень підтримки, який надається у закладі освіти.

 Обговорили подальші шляхи співпраці.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь