ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ПЕРША УКРАЇНСЬКА КОНСТИТУЦІЯ У СВІТІ

Дата: 05.04.2023 11:24
Кількість переглядів: 358

         Сьогодні виповнюється  313 років першій  українській  конституції,  яка  була прийнята на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року.  Її творцем був Пилип Орлик.

Конституція містила основні принципи демократії, прав та свобод людини, а також розділення влади на законодавчу, виконавчу та судову гілки.  Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обґрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.

Конституція Пилипа Орлика була важливим кроком у розвитку української державності та національної ідеї, а також стала важливим символом державності та прав людини для українського народу.  

         Тематичні видання з фондів книгозбірні  нададуть інформацію для  користувачів і відвідувачів про автора конституції  Пилипа Орлика, який був символом нескореності й боротьби за волю свого народу.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь