A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ

Дата: 24.03.2023 09:26
Кількість переглядів: 64

Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз відзначається щорічно 24 березня згідно Указу Президента України № 290/2002 від 22 березня 2002 року. Він виник за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) і приурочений до дня, коли німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу. Туберкульоз (сухоти) – інфекційна хвороба, яку викликає мікобактерія туберкульозу .Щороку туберкульоз забирає багато людських життів. Кожна людина повинна пам’ятати, що зараження туберкульозом найчастіше відбувається під час спілкування з хворою людиною при вдиханні мікобактерій туберкульозу з дрібними краплями мокротиння та слини, при вживанні продуктів від хворої на туберкульоз худоби.  Паличка Коха є дуже стійкою до впливу зовнішнього середовища, витримує нагрівання  до +85 °C  та охолодження  до -200 °C.  У річній воді бактерія туберкульозу  може зберігатися до 5 місяців, у ґрунті – до 2-х років, у приміщенні – більше місяця.

Наразі в нашій країні – війна, яка впливає на всі аспекти життєдіяльності людини, в тому числі на психологічний стан. Внаслідок тривалого стресу та депресії у людини відбувається зниження  імунітету, що сприяє розвитку різних хвороб. На розвиток туберкульозу впливає знижений імунітет на фоні виразкової хвороби, цукрового діабету, захворювань щитовидної залози, недостатнього харчування, поганих житлових умов, виснажливої праці тощо. У здорових людей інфікування мікобактеріями туберкульозу часто не призводить до появи будь-яких симптомів, так як імунна система людини "відгороджується" від бактерій. Симптомами активної форми туберкульозу легенів є кашель, відхаркування кров'ю, болі в грудях, слабкість. втрата ваги, підвищена температура і нічний піт.

Профілактика туберкульозу:

  • уникати прямих контактів з хворими на туберкульоз людьми і тваринами, бездомними тваринами;
  • користування особистими  предметами гігієни;
  • вести здоровий спосіб життя: регулярно відпочивати, виконувати фізичні вправи, не палити, не вживати алкоголю, наркотиків;
  • намагатись вживати поживну їжу, багату на вітаміни, білки, жири і вуглеводи, мінеральні речовини для підвищення імунітету;
  • не купувати продукти на стихійних ринках, бо вони можуть бути заражені мікобактеріями туберкульозу;
  • регулярно провітрювати житло , не допускати накопичення пилу в приміщенні;
  • дітям проводити профілактичні щеплення вакциною БЦЖ

Необхідно пам'ятати, що найкращий метод боротьби з будь-якою хворобою - це профілактика !Успіх лікування туберкульозу залежить від своєчасності лікування - чим раніше почати лікування, тим більше успіхів на виліковування!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь