ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

13 СІЧНЯ - ЩЕДРИЙ ВЕЧІР ТА СВЯТО МАЛАНКИ

Дата: 13.01.2023 10:13
Кількість переглядів: 167

В Україні продовжуються новорічні та різдвяні свята. Традиційно, 12 днів після Різдва Христового називають Святками і триватимуть вони аж до Водохреща 19 січня.

Вечір 13 січня, напередодні  Старого Нового року, називають Щедрий вечір. Українці 13 січня також відзначають Маланки та Василів вечір. У народній традиції свята Маланки та Василя об’єдналися у Щедрий вечір. Тобто, 13 січня ми відзначаємо: Василів вечір, свято Маланки та Щедрий вечір. Ряджена молодь ходила по домівках, співала  щедрівки, за що господарі їх щедро віддячували: пригощали оладками, пирогами, ковбасами. Щедрівками вітали господарів зі святом. Самі щедрування супроводжувалося магічними діями, танцями, музикою, пантомімою, обрядовими іграми з масками: наприклад, водили Козу та грали у Маланку.  Також важливим ритуалом  Щедрого вечора були дівочі ворожіння, а  головною стравою —   щедра  кутя. Щедра, тому що страви цього вечора не є пісними. Про цікаву історію свята, та традиційні українські страви ви дізнаєтесь з тематичних видань із фондів бібліотеки. Завітайте до книгозбірні і ви отримаєте вичерпну інформацію щодо прийдешніх свят.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь