A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ЛЯМБЛІОЗ. ПРОФІЛАКТИКА

Дата: 15.11.2022 10:35
Кількість переглядів: 258

Лямбліоз - інвазія лямбліями, що протікає у вигляді дисфункції кишківника або як безсимптомне паразитоносійство.

Зараження відбувається через рот при потраплянні в організм забруднених лямбліями харчових продуктів або води, а також при занесенні лямблій у рот брудними руками й т.п.

 Симптоми
Пронос - головний симптом лямбліозу. Інші симптоми включають:

- здуття живота
-
 газ в кишківнику
- спазми в животі
- нудота
- втрата апетиту
- невелике підвищення температури
- втрата ваги та зневоднення

Хоча ці проблеми можуть бути неприємними, хвороба зазвичай не є небезпечною. Деякі люди з лямбліозом взагалі не мають симптомів. Загострення пов'язане з масивністю зараження, окремими штамами лямблій, станом імунної системи.

Як і з будь-якою хворобою, можуть виникнути ускладнення. До них належать:

Найчастіше ускладнення при лямбліозі — дисбактеріоз, а також іноді спостерігається збільшення печінки (у дорослих). Механічне пошкодження стінки кишечнику призводить до змін у складі його мікрофлори (з'являються не характерні для нормальної мікрофлори кишківника мікроорганізми), розвитку дискінезії жовчовивідних шляхів (порушення тонусу, а також рухової функції), підшлункової залози і дванадцятипалої кишки, зниження всмоктування поживних речовин, вітамінів і т. д. 

 

 Діагностика

Лямблії виявляють у вигляді вегетативних форм (в рідкому стільці) або цист (в оформленому стільці). При гострих формах - виділення паразита починається з 5-7-го дня хвороби. При хронічних формах лямбліозу - цисти виділяються періодично, тому для підтвердження діагнозу рекомендується проводити дослідження випорожнень із інтервалом в один тиждень протягом 4-5 тижнів.

 Що робити, щоб уникнути зараження ?

Уникнути зараження лямбліями можна, якщо із самого раннього віку виробити найпростіші гігієнічні навички.

- В їжу вживайте тільки свіжі і доброякісні продукти. Ретельно стежте за зберіганням і приготуванням їжі. У домашніх умовах дотримуйтеся всіх необхідних заходів, щоб у продукти не потрапили хвороботворні мікроби, цисти і яйця паразитів.

- Неодмінно мийте руки з милом, перед вживанням їжі, після прогулянки, гри з тваринами, відвідування туалету та інше, і навчіть дитину.

- Дотримуйтесь гігієнічних правил прийому їжі: користуйтеся  тільки чистими приборами для їжі.

- Не припускайте вживання  будь-яких страв зі спільного посуду (пиття з однієї пляшки, склянки, надкушування яблука, пиріжка, тощо).

- Вчасно підстригайте нігті, залиште шкідливу звичку гризти нігті, обсмоктувати пальці, ручки, олівці та інші предмети.

Путивльський відділ державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Конотопського управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Сумській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь