ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ПРОФІЛАКТИКА ГЕЛЬМІНТОЗІВ У ДІТЕЙ

Дата: 01.11.2022 16:16
Кількість переглядів: 161

Гельмінтози на сьогоднішній день залишаються найбільше розповсюдженими паразитарними хворобами людини та мають велике значення, особливо у дітей. В Україні широко розповсюджені 30 видів гельмінтів і найпростіших.

Гельмінти — черви, що паразитують в організмі тварин і людей, у процесі еволюції ідеально пристосувалися до своєї екологічної ніші. Частіше гельмінтози зустрічаються в дитячому віці. Цьому сприяють широка розповсюдженість репродуктивного матеріалу паразитів (яйця, цисти, личинки) в навколишньому середовищі та недостатній розвиток у дітей гігієнічних навиків, перебування в дошкільних та шкільних закладах та інші. Гельмінтози у більшості країн світового медичного простору відносять як до паразитарних хвороб, так і до інфекційних хвороб. Найбільш поширеними в Україні глисними інвазіями є ентеробіоз (гострики) та аскаридоз.

Запідозрити у дитини глистну інвазію можна за наявності періодичної нудоти, блювоти, раптового зниження або вибірковості апетиту, чергування проносів та закрепів, нез”ясованої анемії, іноді психоемоційних порушень (хронічна втомлюваність, дратівливість) алергічні прояви – свербіж, дрібні висипи. Головними скаргами при інвазії гостриками є свербіж періанальної ділянки (здебільшого в нічний час), неспокійний сон, надмірне капризування дитини. В такому випадку краще звернутись до лікаря, який оцінивши клінічні дані, можливо призначить обстеження на гельмінти.

Гельмінти, паразитуючі в кишечнику, виявляють за допомогою дослідження калу: копрограма, аналіз калу на яйця гельмінтів та найпростіші, зшкребок на ентеробіоз, де виявляють яйця, цисти, личинки паразитів.

Профілактика глистів у дітей – справа проста і не вимагає якихось особливих знань. Батьки повинні лише дотримуватись певних правил:

ретельне миття рук з милом у теплій воді перед їжею, після відвідування туалету, контакту з землею;

зрізання нігтів повинно здійснюватись регулярно;

 ретельне миття овочів, ягід і фруктів та правильно готувати продукти харчування;

у приміщеннях, де найчастіше грається дитина, необхідно регулярно робити вологе прибирання;

 регулярно проводити дегельмінтізацію домашніх тварин.

Глисти у дітей – це доволі неприємний факт, від якого, проте, можна швидко і без особливих зусиль позбутися. Батькам лише потрібно вчасно звертати увагу на погіршення здоров’я дитини і звертатись за кваліфікованою медичною допомогою, а не займатися самолікуванням.

Путивльський відділ державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства Конотопського управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь