A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

НОВІ ПРАВИЛА ОТРИМАННЯ ІНСУЛІНУ В УКРАЇНІ

Дата: 24.09.2021 15:35
Кількість переглядів: 1760

В Україні тривають зміни в медичній сфері. Вони стосуються в тому числі і системи забезпечення інсуліном українців, які потребують інсулінотерапії. З 1 жовтня 2021 року Програма реімбурсації інсулінів переходить до адміністрування Національною службою здоров'я України (НСЗУ).

Що це означає для людей, що живуть з діабетом?

1) За новими правилами, маючи рецепт на інсулін, ви можете отримати його в будь-якій аптеці, яка працює з НСЗУ за програмою забезпечення інсулінами.
Наприклад, ви живете в Путивлі, а поїхали відпочивати до Одеси. Бачите, що у вас закінчується інсулін, і є електронний рецепт на наступний місяць. Йдете до аптеки, що співпрацює з НСЗУ в Одесі, і за своїм рецептом отримуєте там необхідні інсуліни.
2) За новими правилами аптеки будуть видавати інсуліни на підставі електронних рецептів. Електронний рецепт (е-рецепт) - це СМС, яка надходить на номер телефону пацієнта. Ця СМС повинна містити 16-значний номер рецепта і 4-значний код-підтвердження з інформацією про тип і дозування інсуліну.
З електронним рецептом людина з діабетом може:
1. Отримати інсулін безкоштовно або з доплатою (в залежності від категорії, до якої відноситься).
2. Отримати такий рецепт по телефону в СМС, не відвідуючи лікаря (сімейного або ендокринолога).
3. Отримати такий рецепт у роздрукованому вигляді, якщо немає мобільного телефона.
Щоб дізнатися, у якій аптеці можна отримати інсулін за електронним рецептом, телефонуйте до контактного центру НСЗУ за номером 16-77 або перевіряйте перелік аптек на сайті НСЗУ.
ЕНДОКРИНОЛОГ ЧИ СІМЕЙНИЙ ЛІКАР - КУДИ ЙТИ ЗА РЕЦЕПТОМ НА ІНСУЛІН?
Е-рецепт на інсулін може бути виписаний тільки на підставі індивідуального для кожного пацієнта плану лікування. Такий план лікування може становити або міняти тільки лікар-ендокринолог.
Це означає, що як мінімум перший раз після 1 жовтня 2021 кожен, хто потребує інсулінотерапії, повинен йти за рецептом на інсуліни до свого ендокринолога. На даний час він вже повинен скласти ваш план лікування і зафіксувати його в електронній системі охорони здоров'я.
Надалі, якщо:
1. ви не маєте питань до ендокринолога за станом вашого здоров'я,
2. вам не потрібно змінювати вид або дозу інсуліну - ви можете отримати повторний (такий же, як і попередній) е-рецепт на інсулін у вашого сімейного лікаря. У той же час, повторний е-рецепт може надати вам і ендокринолог - ви повинні вибрати більш зручний для вас варіант,
3. термін дії рецепта - 30 календарних днів з моменту його видачі.
Кому інсулін безкоштовно, а кому - з доплатою?
Держава гарантує всім українцям, які живуть з діабетом, доступ до базового лікування інсулінами безкоштовно. Базовим у даному випадку вважається лікування тим видом інсуліну, який призначив лікар-ендокринолог.
У разі, якщо людина з діабетом бажає отримувати більш зручні для нього види (аналоги) або форми (картридж, шприц-ручка) інсуліну, ендокринолог зобов'язаний виписати на них е-рецепт з доплатою. Така доплата аптеці для всіх випадків складає 15%.
Оновлений перелік категорій пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, для відшкодування вартості препаратів інсуліну передбачає, що:
1. Діти до 18 років - мають право отримувати будь-які види і форми інсуліну безкоштовно.
2. Вагітні - мають право отримувати будь-які види і форми інсуліну безкоштовно.
3. Учні загальноосвітніх навчальних закладів та студенти віком до 25 років (при наявності студентського квитка) - мають право одержувати безоплатно інсулін людський у будь-якій формі (флакон, картридж, шприц-ручка).
4. Люди з вадами зору (в разі, коли зір з корекцією менше 0,4 в оці, що бачить краще) - має право отримувати безкоштовно інсулін людський у будь-якій формі (флакон, картридж, шприц-ручка).
5. Люди з функціональними порушеннями верхніх кінцівок - безкоштовно інсулін людський у будь-якій формі (флакон, картридж, шприц-ручка).
6. Пацієнти з цукровим діабетом, у яких за результатами обстеження в умовах стаціонару підтверджено наявність алергії на людські інсуліни, - безкоштовно аналог інсуліну (флакон, картридж, шприц-ручка).
7. Пацієнти, у яких під час лікування людським інсуліном спостерігаються випадки тяжкої гіпоглікемії (два і більше випадків протягом 6 місяців) - безкоштовно аналог інсуліну (флакон, картридж, шприц-ручка) і інсулін людський у флаконі.
8. Пацієнти з цукровим діабетом, які отримували безперервне лікування препаратами інсуліну людини і досягли цільового рівня компенсації (НвА1с менше 7,5%) протягом шести місяців, - безкоштовно інсулін людський у будь-якій формі (флакон, картридж, шприц-ручка).
9. Пацієнти, які отримували безперервне лікування аналогами інсуліну, у разі досягнення цільового рівня компенсації (НвА1с менше 7,5%) протягом шести місяців - безкоштовно аналог інсуліну (флакон, картридж, шприц-ручка) і інсулін людський у флаконі.
10. Пацієнти з цукровим діабетом - безкоштовно людський інсулін у флаконі.
Відповідно, усі інші види і форми інсуліну такі пацієнти можуть отримувати з доплатою 15% від роздрібної ціни бажаного препарату.
Важливо! Якщо людину з діабетом одночасно можна віднести до декількох категорій, то вважається, що він відноситься до тієї, що дає можливість отримувати безоплатно більш зручні тип і форму інсуліну!
Категорію відшкодування визначає лікар-ендокринолог.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь