A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ВПРОВАДЖЕННЯ ПРОБАЦІЇ В УКРАЇНІ

Дата: 30.07.2021 09:46
Кількість переглядів: 309

05 лютого 2015 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про пробацію», який розроблений з урахуванням європейських стандартів пробації. За законом пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Впровадження пробації в Україні – це не лише крок назустріч європейським стандартам роботи з правопорушниками, але й можливість виправлення правопорушників без ув’язнення.

Головною метою пробації є безпека суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності. Пробація – це можливість для особи, яка вчинила правопорушення, змінитись без ізоляції від суспільства, отримати необхідну підтримку на шляху до змін, зберегти сімейні стосунки, роботу та житло. Важливим аспектом для досягнення мети є довіра та підтримка новацій з боку громади, а також об’єднання можливостей органів та організацій державного і недержавного сектору.

Пробація в Україні є системою, яка починає працювати з особою на етапі судового розгляду та після призначеного судом покарання, не пов’язаного з позбавленням волі. Уповноважений орган з питань пробації здійснює контроль за виконанням обов’язків, покладених судом, нагляд за поведінкою засуджених, надає необхідні консультації, проводить переадресацію суб’єктів пробації, з метою отримання  допомоги від інших підприємств, установ, організацій. Діяльність пробації базується на індивідуальному підході до кожної підоблікової особи.

Клієнтами пробації є обвинувачені, стосовно яких органом пробації готується досудова доповідь; особи, засуджені до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт; особи, яким покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк замінено покаранням у виді громадських робіт або виправних робіт; особи, звільнені від відбування покарання з випробуванням; особи, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, стосовно яких вживаються заходи з підготовки їх до звільнення.

Пробація – потужний блок в кримінально-виконавчій системі і кількість клієнтів пробації за чисельністю значно перевищує кількість осіб, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі.

За перше півріччя 2021 року по обліку Путивльського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області пройшло близько 50 осіб, на  кінець першого півріччя 2021 року  на  обліку  перебуває 34  особи.

 

Діяльність Путивльського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області полягає не тільки у здійсненні нагляду за особами, засудженими до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, а й співпрацею з державними та громадськими організаціями, створюючи, так званий, «банк ресурсів» – перелік організацій, які готові змінювати засуджених разом із пробацією. Таке співробітництво вкрай необхідне, тому що пробація не має таких функцій, як допомога в працевлаштуванні, надання безоплатних консультацій, допомога кваліфікованого психолога, медична допомога, тощо. Ми можемо тільки спрямувати особу, якій потрібна допомога, до тієї організації та спеціаліста, який є справжнім фахівцем у своїй галузі. Такими діями ми намагаємося допомогти клієнту пробації змінити своє життя на краще. Не треба опускати руки, якщо щось не вийшло, або засуджений виявився безвідповідальною людиною та не виправдав наші очікування, не потрібно всіх «клеймити», допомагати потрібно не зважаючи ні на що. Закликаємо громаду буди не байдужими до спільної роботи у ресоціалізації засуджених. Сподіваємось на підтримку та подальшу плідну співпрацю з нашим партнерами. Щиро дякуємо Всім за порозуміння та небайдужість!

 

Начальник Путивльського районного сектору

філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області

Віталій ЯКОВЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь