A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ПОРУШЕННЯ ПОСТАВИ У ДІТЕЙ

Дата: 19.05.2021 15:21
Кількість переглядів: 1718

Постава — це природне положення тулуба в розслабленому стані, при якому зберігаються природні вигини хребта. Мається на увазі опис форми тіла,  (голова, плечі, форма грудної клітки й живота, нахил таза, положення ніг і ступнів). Формується правильна постава в дітей із раннього віку в процесі зростання й розвитку скелета.

Порушення постави — це відхилення хребта від фізіологічної норми, що супроводжуються зміною форми тіла й кінцівок. Деформації відбуваються в період бурхливого зростання, найчастіше в підлітковому віці.

         Головним методом, який дозволяє ефективно укріпити м'язовий корсет, вирівняти м'язовий тонус передньої і задньої поверхонь тіла і стегон є лікувальна гімнастика. Основою лікування порушень постави є загальне тренування м'язів ослабленої дитиниСпеціально підібрані вправи служать як для зміцнення м'язового корсету, так і для виховання правильної постави у дітей, покращенню  рівноваги, координації рухів та позитивно впливають на психічні процеси дитини: розвивають увагу, пам'ять, сприйняття, самоконтроль, силу волі, почуття ритму.

         Викривлення постави в дітей проявляється зміною фізіологічних вигинів хребта. Основними ознаками порушень постави фахівці називають збільшення прогину хребта в грудному й поперековому відділах. При цьому можна спостерігати такі характерні риси, як неправильне положення голови, асиметричність лопаток і плечей, плоскі сідниці, випнуті лопатки, опуклість грудей і живота.

          До основних причин  порушення постави серед школярів належать малорухливий спосіб життя, постійне ходіння по твердій рівній поверхні, носіння неправильного й незручного взуття, використання гаджетів, тривалі статичні навантаження.

          Основні причини порушення постави:

1.Слабкий м’язовий корсет —відсутність достатньої фізичної активності, постійна напруга однієї частини м’язів.

2.Поганий зір — може бути як причиною, так і наслідком неправильної постави.

3.Різна довжина ніг, генетичні схильності, дефекти внутрішньоутробного розвитку.

4.Травми й захворювання хребта — рахіт, переломи, забої.

5.Патології стоп — плоскостопість, неправильна ходьба.

Серед інших причин також можуть бути незручні меблі, погане освітлення, звичка криво сидіти, закладати ногу під себе.

Щоб усунути порушення постави у дітей ,  потрібна правильна корекція . Головне — вчасно виявити відхилення. Тому важливо регулярно проводити огляди дітей, а також стежити за їхнім способом життя й звичками. При підозрі на будь-які види відхилення варто показати дитину лікарю-ортопеду або вертебрологу.

Лікування завжди проводиться комплексне, спрямоване на вирівнювання хребта й зміцнення м’язового корсета.  Основні лікувальній фізкультурі-фізичні вправи, які спрямовані на формування правильної постави: вправи для розвитку рухових навичок і зміцнення м’язового корсета; вправи для формування правильної постави; коригувальні вправи. Також використовуються різні методи : масаж і мануальна корекція; плавання; фізіотерапія; вправи на спеціальних тренажерах; носіння ортопедичних корсетів і поясів.

Батьки повинні стежити, щоб дитина не носила постійно рюкзак на одному плечі або важку шкільну сумку в одній руці. Вага має рівномірно розподілятися по спині, а руки бути вільними. Спати рекомендується на ортопедичному матраці з невеликою м’якою подушкою. Правильно сидіти, сидячи за партою або столом. Висота столу й стільця має бути підібрана за зростом дитини. Край сидіння стільця засунутий під стіл на 3–6 см. Ноги потрібно поставити на підлогу під прямим кутом, плечі тримати на одному рівні, голову трохи нахилити вперед, руки вільно розташувати на столі. При писанні лікті мають повністю лежати на столі, а під час роботи за комп’ютером спиратися на підлокітники.

Проводьте профілактичні огляди дітей у ортопеда  1–2 рази на рік. Будьте здорові !

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь