ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ШАНОВНІ БАТЬКИ!

Дата: 22.02.2021 13:51
Кількість переглядів: 799

Ви можете організувати автоматизацію звука у вигляді ігрових логопедичних занять. Логопедичні заняття повинні три­вати для дітей до 4-5 років 15-20 хвилин, для cтарших — 30 хвилин. Не можна до­пускати втомлюваності малюка.

Етапи Автоматизації

Звертаю увагу на те, що переходити до наступного етапу можна лише за умови автоматизації звука у попередньому етапі!

  1. Автоматизація звука [Л] у складах.
  2. Автоматизація звука [Л] у словах з прямими складами.
  3. Автоматизація звука [Л] у словах зі зворотними складами.
  4. Автоматизація звука [Л] у словах зі збігом приголосних.
  5. Автоматизація звука [Л] у чистомовках.
  6. Автоматизація звука [Л] у словосполученнях.
  7. Автоматизація звука [Л] у реченнях.
  8. Введення звука у зв’язне мовлення.

 

Окремо ведеться робота по диференціації звуків

 

Автоматизація звуків: правила, послідовність

 

Після постановки звука його вимову обов’язково необхідно закріпити – автоматизувати. Якщо цього не зробити, в повсякденному мовленні дитина буде вимовляти свій колишній дефектний звук.

Автоматизація звука – це доведення його вимови дитиною до автоматизму за допомогою виконання регулярних мовленнєвих тренувань – логопедичних вправ та ігор.

Послідовність вправ для автоматизації звуків

Послідовність автоматизації звуків буде описана на прикладі автоматизації звука [р].

  • Автоматизація звуків у відкритих складах, коли голосний звук стоїть після приголосного ([ра]). Дитина повинна повторювати за дорослим склади: [ра],[ре],[ри],[ро],[ру]. Якщо автоматизується м’який звук ([р’]), то замість голосних додаються букви я, ю, є, і.
  • Автоматизація звуків на початку слова перед голосним звуком. Дитина повинна вимовляти слова: рама, риба, робот.
  • Автоматизація звуків у закритих складах, коли приголосний звук іде після голосного [ар]. Дитина повинна повторювати склади: [ар], [ер], [ир], [ор], [ур], [ір].
  • Автоматизація звуків в середині слова між голосними звуками ([ара]). Дитина повинна вимовляти слова: нора, береза, ворота, корона. Якщо це завдання виявиться для дитини важким, можна використати такий логопедичний прийом: нехай дитина спочатку повторює відкритий склад з цим звуком, а потім слово з цим складом. Наприклад, [ра] – нора, [ре] – береза, [ро] – корона тощо.
  • Автоматизація звуків в кінці слова. Дитина повинна вимовляти слова: комар, буквар, бобер, сир, мур. Якщо виникають труднощі, використовуйте описаний вище логопедичний прийом: нехай дитина спочатку повторює закритий склад з цим звуком, а потім слово з цим складом. Наприклад, [ар] – комар, [ер] – бобер, [ир] – сир тощо.
  • Автоматизація звуків в словах після приголосного звука перед голосним. Дитина повинна вимовляти слова: три, трава, дрова, труба, відро, метро, цифра.
  • Автоматизація звуків в словах після голосного звука перед приголосним. Дитина повинна вимовляти: фарби, картон, серветка, форма, йогурт.
  • Автоматизація звуків у логопедичних чистомовках.

Логопедичні чистомовки – це ритмізовані, римовані речення, насичені великою кількістю складів та слів для автоматизації певного звуку. Зазвичай логопедичні чистомовки побудовані так: перша частина – три склади на заданий звук, друга частина – римоване з цими складами речення з тим же звуком. Наприклад, ра, ра, ра – дуже рада дітвора.

  • Автоматизація звуків у словосполученнях. Дитина повинна повторювати за дорослим словосполучення, в яких зустрічається заданий звук. Наприклад: чорний рояль, каркання ворони.
  • Автоматизація звуків у реченнях. Дитина повинна повторювати за дорослим речення, в яких неодноразово зустрічається заданий звук. Наприклад: Рая продає пиріжки і ватрушки. На городі росте кріп і петрушка.
  • Автоматизація звуків у віршах. Дитина повинна повторювати за дорослим або розповідати напам’ять вірші, насичені звуком, що автоматизується.
  • Автоматизація звуків у самостійному мовленні дитини.

Бажаю успіхів!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь