ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

Стягнення податкового боргу фізичної особи

Дата: 25.01.2021 10:24
Кількість переглядів: 338

Головне управління ДПС у Сумській області звертає увагу, що одне з ключових завдань  ДПС - це прозоре і ефективне адміністрування податків та робота з податковим боргом. Світова практика та досвід успішних країн у питанні адміністрування податкового боргу говорить про те, що ефективною є не «колекторська» діяльність з боку податкових органів, а робота «на випередження».  Отже, головна наша мета - не просто стягнути наявний податковий борг, а упередити його появу шляхом стимулювання платників податків до самостійної сплати податкових зобов’язань.

Держава має створювати належний рівень умов та йти назустріч сумлінним платникам податків, а до боржників, що нехтують інтересами держави та суспільства – ставитися, як до порушників законодавства.

У разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов’язання в установлені законодавством строки, орган ДПС надсилає (вручає) йому податкову вимогу відповідно до вимог ст. 59 ПКУ.  З метою забезпечення виконання платником податків своїх обов’язків щодо сплати податків і зборів майно платника податків, який має податковий борг, передається в податкову заставу.

Згідно з вимогами ст. 87 ПКУ, органи ДПС звертаються до суду з позовом про стягнення суми податкового боргу за рахунок активів фізичної особи — боржника.

Стягнення податкового боргу за рішенням суду здійснюється державною виконавчою службою.

Нагадуємо, що 10 грудня 2020 року набрав чинності Закон України від 04 грудня 2020 року № 1072 - ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Під дію Закону № 1072 підпадають усі категорії платників податків, крім осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства, та осіб, які мають податковий борг з митних платежів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь