A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

З ФЕСТИВАЛЮ У СОЧІ НА ПСЕВДОВИБОРИ У ЛУГАНСЬК: ПРОПАГАНДИСТСЬКІ КОНТРАСТИ ДЛЯ ІНОЗЕМНОЇ МОЛОДІ

Дата: 19.04.2024 16:57
Кількість переглядів: 22

У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час під пропаганду на престижному курорті, до Луганська повезли невелику групу іноземних ентузіастів налагоджувати «міжнародні відносини» з окупантами. Осінтери Центру готовності цивільних з’ясували деякі цікаві деталі візиту та ризик цієї мандрівки.

Мережування молодіжних організацій є популярною у світі практикою. На це спромоглися у Росії, організувавши фестиваль, куди приїхала молодь із різних куточків світу. Ймовірно, головна неочевидна мета цієї події для росіян — знайти та завербувати потенційних молодих іноземних агентів впливу, які озвучуватимуть проросійські наративи в світі. До слова, фестиваль майже співпав у часі з президентськими «виборами» Путіна. І якщо у Сочі молодь знайомилась, розважалась і планувала «змінювати майбутнє», то для луганської частини фесту окупанти і колаборанти підготували значно дивнішу програму для відносно невеликої групи фестивальників. За це відповідало так зване «Міністерство молоді ЛНР». Тож 9-10 березня іноземці:

пройшлися маршем головними вулицями окупованого Луганська;

поклали квіти до пам’ятника радянським солдатам і бійцям незаконних збройних формувань, які воювали проти України;

послухали пропагандистську екскурсію, подивились концерт;

зустрілись з самопроголошеними керівниками псевдореспубліки.

У текстових, фото- і відеозвітах з цих заходів не надто конкретизують хто і звідки прибув до Луганська, втім згадують про 20 іноземців з 15 країн: Перу, Колумбії, Німеччини, Іспанії, Болівії, Анголи, Намібії, Пакистану, Киргизстану та інших.

Із молодих і перспективних — у «міжнародні експерти»

Все ж одну подію варто виокремити, а саме «прес-конференцію», на якій стало відомо про деяких іноземців, яких представили в іншому амплуа, що аж ніяк не пов’язане з молодіжним фестивалем. Так у відеорепортажі «Служби новин Луганська» показали, як трьох учасників фестивалю молоді «ознайомили з підготовкою до президентських виборів у РФ».

Своїми враженнями на камеру поділились іноземці з країн Африки: Камеруну, Конго, Намібії. Цим самим вони зробили свій маленький внесок в імітацію виборів. Показово, що інше окупаційне видання росіян на Луганщині  називало їх «міжнародними експертами».

Одним з них є намібієць Норман Моріс Нанусеб. Встановити справжність особи вдалось завдяки сторінкам у двох соцмережах: Facebook і Linkedin. Також можна бути певним у його регулярній громадській активності: на початку 2020их років він познайомився з дипломатом, представником США у Намібії. A у 2019 році брав участь у міжнародній програмі для молодих лідерів з Африки.

Ще один африканець Тесфахун Терефе (Ефіопія) на своїй фейсбук-сторінці висловив подяку за спільно проведений час на фестивалі. Допис проілюстрований двома фото, де можна впізнати хлопця на згадуваному марші Луганськом.

Крім них вдалось виявити ексучасника незаконних збройних формувань Тігана Зомбе. Про нього луганські псевдоЗМІ пишуть, що участь у бойових діях проти України припинив, і, освоївшись у Луганську, працює на одному з тамтешніх заводів. А крім того нібито був «студентом з Конго», представляв окуповану Луганщину на молодіжному фестивалі у Сочі, та… голосував у Луганську на все тій же нещодавній імітації голосування.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь