A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ПРО ПОРЯДОК СТЯГНЕННЯ БОРГУ З ЄДИНОГО ВНЕСКУ

Дата: 29.03.2024 11:25
Кількість переглядів: 41

Головне управління ДПС у Сумській області повідомляє, що порядок стягнення боргу з єдиного внеску визначено ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VІ (далі – Закон № 2464-VІ) та розділом VІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 року № 449 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 07.05.2015 року за № 508/26953) (далі – Інструкція   № 449). 

Відповідно до п. 4. ст. 25 Закону № 2464-VІ та п. 3 розділу VІ  Інструкції         № 449, на підставі даних інформаційної системи, ГУ ДПС у Сумській області щомісяця формуються вимоги про сплату боргу (недоїмки) та направляються платникам податків – боржникам.

Вимоги про сплату боргу з єдиного внеску, винесені з метою стягнення недоїмки з єдиного внеску у разі його несплати платником у визначені Законом    № 2464-VІ строки, надсилаються податковим органом платнику в паперовій та/або електронній формі у порядку, визначеному статтею 42 Податкового кодексу України.

Вимога про сплату боргу (недоїмки) у паперовій формі вважається належним чином надісланою (врученою), якщо вона надіслана на адресу (місцезнаходження юридичної особи, місце проживання або останнього відомого місця перебування фізичної особи) платника єдиного внеску рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто вручена платнику єдиного внеску або його законному чи уповноваженому представникові.

У разі якщо неможливо надіслати (вручити) платнику єдиного внеску вимогу про сплату боргу (недоїмки) поштою у зв'язку з відсутністю його за місцезнаходженням (місцем проживання) (відсутністю службових (посадових) осіб платника єдиного внеску за його місцезнаходженням), відмовою платника єдиного внеску або службових (посадових) осіб платника прийняти вимогу, поверненням поштового відправлення у зв'язку із закінченням встановленого строку зберігання або з інших причин, що не дали змоги виконати обов'язки щодо пересилання поштового відправлення, вимога вважається надісланою (врученою) платнику єдиного внеску у день, зазначений поштовою службою у повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

Після вручення вимоги, боржнику чинним законодавством надається 10 календарних днів для самостійної сплати та/або оскарження. 

У разі, якщо платник податків не скористався своїм правом на оскарження вимоги про сплату боргу (недоїмки) та/або не сплатив вказану у вимозі суму боргу (недоїмки) протягом 10 днів після отримання, відповідно до ст. 25 Закону № 2464-VІ, така вимога узгоджується та  направляється для виконання до державної виконавчої служби.

Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом.

Орган ДВС, до якого для виконання надходить вимога про сплату боргу (недоїмки), відкриває виконавче провадження та проводить всі передбачені Законом України «Про виконавче провадження» заходи, спрямовані на погашення боргу в примусовому порядку, зокрема, накрадає арешти на рахунки, майно, вчиняє заходи, спрямовані на заборону виїзду за кордон, проводить реалізацію арештованих активів тощо.

Слід зазначити, що платники податків, які сплачують борг по вимозі самостійно після відкриття провадження, або ж він стягується органом ДВС в примусовому порядку, несе додаткові витрати на сплату виконавчого збору (10 % від суми стягнення) та виконавчих витрат.

У зв’язку із зазначеним, для уникнення негативних наслідків, пов’язаних із відкриттям виконавчого провадження та з метою своєчасного надходження коштів до бюджету пенсійного фонду та нарахування страхового стажу, Головне управління ДПС у Сумській області звертає увагу платників податків на необхідності сплати єдиного внеску своєчасно та в повному обсязі. 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь