A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ДЕЗІНФЕКЦІЯ ШАХТОВИХ КОЛОДЯЗІВ

Дата: 20.02.2024 13:27
Кількість переглядів: 54

З метою попередження виникнення можливої шкоди здоров’ю при вживанні води із шахтних колодязів, які тривалий час не використовувалися,  або були підтоплені ґрунтовими водами під час паводку чи стихійного лиха, рекомендовано тимчасово припинити споживання недоброякісної води до вжиття профілактичних дезінфекційних заходів.

Особливе значення дезінфекції води виникає у теплий період року, коли існують сприятливі умови для розвитку інфекцій, які розповсюджуються через воду.

Санацію шахтних колодязів  виконують у послідовності:

  • Попередня дезінфекція підводної частини колодязя об’ємним способом.

Для дезінфекції визначають об’єм (V) води в колодязі в кубічних метрах за формулою: V=S*H (S- площа дзеркала води, Н – висота стовпа води).

Площу дзеркала води визначають відповідно до форми зрубу, а саме:

-при прямокутній формі зрубу: S=А*В, де А, В – довжина сторін;

-при циліндричній формі зрубу:  S= 3,14*R, де R – радіус колодязя.

Санація підводної частини криниці об’ємним способом проводиться  передбаченими для цих цілей дезінфекційними засобами, дозволеними до застосування Міністерством охорони здоров’я України і які внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів.

Дезінфекція проводиться відповідно рекомендаціям (необхідна кількість дезінфекційного засобу, час дезінфекції води – експозиція), що надаються  Методичними вказівками щодо застосування дезінфекційного засобу.

Розрахункову кількість дезінфекційного засобу розчиняють у невеликій кількості води, налитої у відро, до отримання рівномірної суміші, та виливають цей розчин у колодязь. Воду у колодязі добре перемішують протягом 15-20 хвилин жердинами чи частим опусканням та підніманням відра на тросі. Потім колодязь закривають кришкою і залишають на 1,5-2 години.

Якщо вода у колодязі холодна ( +40С – +60С) кількість дезінфікуючого препарату збільшують вдвічі.

  • Очищення шахтового колодязя.

Після дезінфекції об’ємним методом  підводну частину шахтового колодязя повністю звільняють від води, проводять чистку дна від мулу, бруду. Стінки колодязя чистять механічним способом. Вибраний з колодязя бруд та мул поміщають в заздалегідь викопану яму глибиною 0,5 м на відстані не менше 20 м від колодязя і закопують, попередньо заливши вміст ями 10% розчином хлорного вапна (100 гр. хлорного вапна на 1 л води).

Перед тим як людина спускається у колодязь, перевіряють, чи не накопичився там СО2.

Поверхню стінок зрубу шахтового колодязя дезінфікують дезінфекційним засобом методом зрошення з гідропульта із витримкою експозиції.

  • Заключна (повторна) дезінфекція.

Після очистки та дезінфекції зрубу і наступного заповнення води, здійснюють повторну дезінфекцію води об’ємним методом протягом 6-8 годин.

Проведення санації шахтних колодязів допускається як спеціалізованими організаціями, так і самостійно власниками колодязів при дотриманні техніки безпеки та при застосуванні засобів індивідуального захисту.

  • Лабораторний контроль якості дезінфекції.

Обов`язково слід переконатися, що очищення колодязя привело до бажаного результату не лінуйтеся перевіряти зайвий раз якість води, можливо, це допоможе уникнути великих неприємностей згодом. Слід зазначити, що єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води – це проводити лабораторні дослідження атестованою лабораторією. Адже мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних домішок не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), а відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на здоров’я людини


Тож бережіть себе і своє здоров’я, дотримуйтесь порад фахівців, піклуйтесь про своє здоров’я. Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте.

 Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь