ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ЗДАВАВ КВАРТИРУ В ОРЕНДУ – ЗАДЕКЛАРУЙ ОТРИМАНИЙ ДОХІД

Дата: 02.02.2024 15:08
Кількість переглядів: 29

Здача квартири в оренду – це поширений спосіб отримання додаткового доходу. Однак, важливо пам’ятати, що отриманий від оренди дохід підлягає оподаткуванню, а для цього потрібно надати до податкового органу майнову декларацію.

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, що декларація про майновий стан і доходи – це документ, в якому фізична особа декларує всі свої доходи, отримані протягом минулого року, включаючи доходи від оренди нерухомості.  

Тобто, громадяни які торік отримували неоподатковувані доходи, зокрема, від інших громадян при наданні майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування) повинні подати декларацію про майновий стан і доходи.

У разі якщо фізична особа – орендар не є суб’єктом господарювання (податковим агентом),  то відповідальність за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету   несе   сам   орендодавець   (громадянин,   який   здає   майно   в   оренду),  який  самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету (п. 170.1.5 ст. 170 Податкового кодексу України (зі змінами та доповненнями). 

Сума отриманого доходу, нарахованого податкового зобов’язання та сплаченого протягом звітного податкового року податку за результатами такого року, зазначаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Декларація подається до 1 травня року, що настає за звітним, до органу ДПС за податковою адресою платника податку, тобто, за місцем прописки згідно з паспортними даними. 

Подати декларацію про майновий стан і доходи можна онлайн через Електронний кабінет платника податків.На офіційному вебсайті Державної податкової служби України доступні інструкції та роз’яснення щодо декларування доходів від оренди.

Шановні орендарі, пам’ятайте, що своєчасне та добровільне декларування власних доходів гарантує уникнення від відповідальності у вигляді штрафних санкцій. 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь