A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ДРУГИЙ ЕТАП МІЖНАРОДНОЇ СПЕЦОПЕРАЦІЇ: НАЦПОЛІЦІЯ СПІЛЬНО З ЧЕСЬКИМИ ПРАВООХОРОНЦЯМИ ЗАТРИМАЛА УЧАСНИКІВ ЗЛОЧИННОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ

Дата: 22.01.2024 17:51
Кількість переглядів: 68

Зловмисники створили мережу фішингових сall-центрів на території столиці й ошукали десятки іноземців на майже два мільйони чеських крон, що в еквіваленті складає близько трьох мільйонів гривень. 

Нагадаємо, у вересні 2023 року в межах міжнародного співробітництва кіберполіцейські Києва та Дніпропетровщини, слідчі поліції Києва під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури та спільно з колегами з Національної агенції по боротьбі з тероризмом, екстремізмом і кіберзлочинністю поліції Чеської Республіки припинили діяльність злочинного угруповання.

Встановлено, що зловмисники створювали фішингові посилання для розповсюдження на чеських торгівельних інтернет-майданчиках. Їх спільники з шахрайських сall-центрів на території Києва переконували іноземців перейти за фейковими посиланнями для оплати товарів і послуг.

Після того, як люди вводили платіжні дані на шахрайських ресурсах, відомості потрапляли до фігурантів. Використовуючи конфіденційну інформацію, аферисти виводили гроші з рахунків власників на підконтрольні банківські картки або конвертували їх у криптовалюту.

Правоохоронці провели 29 обшуків, вилучили докази протиправної діяльності, зокрема комп’ютерну техніку й мобільні телефони. Поліцейські затримали трьох організаторів і п’ятьох виконавців.

Завдяки аналізу інформації, що містилася у вилученій техніці, поліцейські встановили ще одного організатора «схеми» та вісьмох його спільників.

Так, 17 січня за силової підтримки працівників полку поліції особливого призначення проведено 12 обшуків у належних фігурантам приміщеннях на території Києва та Дніпропетровської області. Вилучено комп’ютерну техніку, ноутбуки, мобільні телефони, банківські та сім-картки, а також робочі записи.

Організатора та вісьмох виконавців правоохоронці затримали в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Зловмисникам та їх раніше затриманим спільникам слідчі поліції Києва повідомили про підозри, у тому числі за додатковими епізодами кримінальних правопорушень.

Дії фігурантів кваліфіковані залежно від участі в злочинній діяльності, за кількома статтями Кримінального кодексу:

- ч. 4, 5 ст. 190 (Шахрайство);

- ч. 1, 2 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);

- ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж).

Вирішується питання щодо обрання фігурантам запобіжних заходів. Зловмисникам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь