A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

РОЗ`ЯСНЕННЯ ЩОДО ЗАБОРОНИ ВНЕСЕННЯ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ ДО ЕЛЕКТРОННОЇ СИСТЕМИ «АІКОМ» ТА МОДУЛЮ «ЕЛЕКТРОННИЙ ЖУРНАЛ»

Дата: 12.01.2024 14:16
Кількість переглядів: 22

"На ім’я директора прийшла заява батьків, щодо заборони внесення персональних даних до електронної системи «АІКОМ» та модулю «Електронний журнал». Даною заявою батьки забороняють вносити персональні дані дитини у дану систему, а у разі внесення, їх просять негайно видалити. Аргументують тим, що це пряме порушення їх конституційних прав та неправомірна обробка, поширення персональних даних. Як діяти в такому випадку директору? Яким чином можливо виключити дитину зі списку, якщо вона вже там є? Чи дійсно буде порушенням, якщо включити дітей у такі списки, без окремої згоди батьків?"

Питання, пов’язані із захистом і обробкою персональних даних, врегульовано Законом України «Про захист персональних даних» (далі – Закон). Відповідно до абз. дев’ятого ст. 2 Закону персональні дані – це відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. А ч. першою ст. 10 Закону визначено, що використання персональних даних передбачає будь-які дії володільця щодо обробки цих даних, дії щодо їх захисту, а також дії щодо надання часткового або повного права обробки персональних даних іншим суб’єктам відносин, пов’язаних із персональними даними, та здійснюється у двох випадках: за згодою суб’єкта персональних даних чи відповідно до закону.

Відповідно до статті 18 Закону України «Про повну загальну середню освіту» після завершення навчання за освітньою програмою відповідного рівня повної загальної середньої освіти незалежно від форми її здобуття та на підставі результатів річного оцінювання і державної підсумкової атестації учні отримують документи про освіту: свідоцтво про початкову освіту; свідоцтво про базову середню освіту; свідоцтво про повну загальну середню освіту.

При цьому, зазначені вище документи про освіту або їх бланки виготовляються закладами освіти або їх засновниками з присвоєнням їм відповідного реєстраційного номера в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

Наказом Міністерства освіти і науки України від 04 лютого 2014 року № 97 «Про затвердження технічних описів документів про освіту та вчені звання», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 12 лютого 2014 року за № 283/25060 встановлено, що випускники, які закінчили повний курс навчання у закладах освіти, акредитованих у встановленому порядку, отримують документи про освіту, що виготовляються виключно на основі фотокомп’ютерних технологій.

В додатку до Інструкції з ведення ділової документації у закладах загальної середньої освіти в електронній формі, затвердженій наказом Міністерства освіти і науки України від 08.08.2022 № 707, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 09 вересня 2022 р. за № 1029/38365 визначено перелік даних, що обробляються в електронній освітній інформаційній системі для ведення ділової документації закладу загальної середньої освіти в електронній формі.

Ураховуючи викладене зазначаємо, що внесення персональних даних до електронної системи «АІКОМ» електронних журналів здійснюється для цілей передбачених законами України та у порядку, встановленому законодавством і не залежить від факту надання чи ненадання суб’єктом персональних даних (його законним представником) згоди на їх обробку.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь