A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ОБЕРЕЖНО, АНТИБІОТИКИ! НЕБЕЗПЕЧНІ НАСЛІДКИ ВЖИВАННЯ АНТИБІОТИКІВ БЕЗ ПРИЗНАЧЕННЯ ЛІКАРЯ

Дата: 23.11.2023 16:51
Кількість переглядів: 81

Про це під час брифінгу в Офіційному медіацентрі повідомили головний експерт з інфекційних  захворювань управління охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації Ірина ТРОЦЬКА та завідувач відділу інфекційного контролю Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Вікторія ТРОФИМЕНКО

18-24 листопада 2023 року проходить Всесвітній тиждень підвищення обізнаності про проблему стійкості до протимікробних препаратів.

Завідувач відділу інфекційного контролю Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Вікторія Трофименко розповіла про нову глобальну проблему: «Це дуже актуальне питання, оскільки є проблема, яка виникла навіть не сьогодні, але не всі держави її визнали. Це стійкість до антибактеріальних препаратів. На зараз стійкість до антибіотиків спостерігається у багатьох країнах світу, в тому числі в Україні. У Всесвітній організації охорони здоров’я є статистика, що приблизно 700 тисяч людей потерпає у світі від інфекційних хвороб, що викликані мікроорганізмами, які не чутливі до антибіотиків. Ця проблема називається проблемою «резистентності».

На сьогодні про резистентність повідомляють багато країн, які почали вести спостереження за цим явищем. Бо зараз вже з’являються випадки які не просто тяжко лікувати, але є і смертельні наслідки. Такі випадки також були зафіксовані на території Сумської області.

За словами головного експерта управління охорони здоров’я з інфекційних захворювань Ірини Троцької, є чітка закономірність виникнення резистентності у пацієнтів.

«Я провожу моніторинг статистики в нашому та інших закладах стосовно дії антибіотиків при бактеріальних інфекціях, то я, на жаль, бачу, що дійсно ряд антибіотиків, які були дуже ефективні ще 2-3 роки тому, зараз свою ефективність втратили. На це дуже сильно вплинув COVID-19, бо спочатку при цій хворобі призначалися антибіотики, які не діють. При COVID-19 дуже часто хворі самостійно приймали антибіотики. Тому сьогодні велика кількість антибіотиків стала неефективними, – повідомила експертка. – Пам’ятайте, що самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я».

Учасники брифінгу зазначали, що за даними ВООЗ, у 2019 році майже 5 мільйонів смертей були пов'язані з антибіотикорезистентністю, зокрема 1,27 мільйона смертей були безпосередньо спричинені нею.

Якщо антибіотики перестануть діяти, 3 з 10 випадків пневмонії закінчуватимуться смертю, 5 з 1000 жінок не виживатимуть після пологів, лише чверть людей, які хворіють на туберкульоз, зможуть вилікуватися. 

В Україні розповсюдженою є практика самолікування інфекцій антибіотиками без консультації з лікарем, що призводить до поширення антимікробної резистентності. Це відбувається через можливість купити антибіотики без рецепта лікаря.

Також під час брифінгу йшлося про те, що серйозним кроком для розв’язання проблеми неконтрольованого відпуску антибіотиків стало запровадження з серпня 2022 року електронного рецепта на них. За весь час було виписано 933 тисячі електронних рецептів на антибіотики.

Електронний рецепт можна отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації із сімейним лікарем. Для пацієнтів він є додатковим кроком до зручного, а головне – безпечного отримання потрібних ліків. 

До того ж функціонал електронного рецепта дозволяє зробити частковий відпуск ліків і розділити покупку на декілька разів. При цьому отримувати повторно рецепт у лікаря не потрібно – фармацевтичний працівник поставить на інформаційній довідці штамп «Відпущено» та зазначить кількість відпущеного препарату.

Дивитися брифінг за посиланням: https://youtu.be/SrwRbtgOT_M?si=pcnOtWOXUikgiFdB

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь