ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ЛОГОПЕДИЧНИЙ МАСАЖ

Дата: 20.11.2023 17:03
Кількість переглядів: 92

Як відомо, мовлення  — це рух м'язів. І не завжди цей процес запускається у дітей правильно. Якщо виникли труднощі і дитина погано вимовляє звуки рідної мови, то на допомогу приходить логопедичний масаж для дітей. Це не безневинна процедура, яка проводиться всім в якості профілактики. Це втручання в роботу мовленнєвого апарату, коли досвідчений фахівець «направляє» мовлення в потрібне русло.

Після процедури можна отримати такий результат:

  • зменшення слиновиділення;
  • поліпшення роботи зв'язок;
  • нормалізація дихання під час розмови.

Завдяки механічній дії, м'язи або розслабляються, або стимулюються в залежності від  проблеми. Найбільш  ефективний логопедичний масаж в комплексі з артикуляційною  гімнастикою. Простіше кажучи, логомасаж не є чарівною паличкою. Це серйозна процедура, яка вимагає не тільки роботи педагога, а і допомоги батьків. Ефект  від маніпуляцій буде помітний вже через 10-15 занять.

Методи і техніки логомасажу

Існує кілька ефективних технік логопедичного масажу. Наприклад, класична, коли педагог пощипує, погладжує та натискає на органи мовленнєвого апарату. Спочатку фахівець розслабляє шию, плечі малюка, тим самим готуючи його та налаштовуючи. Далі відбувається масаж язику, губ, підборіддя.

Друга популярна техніка – апаратна. Для неї використовуються різні прилади, що створюють вібрацію або вакуум. При цьому логопед задіює ті ж зони і проводить ті ж самі маніпуляції, що і в класичному варіанті.

Логопедичний масаж починають із загального масажу обличчя, погладжування і розтирання лоба, щік, губ і т. д. Після того, як м'язи обличчя розігріті, переходять до масажу проблемних зон. Вся процедура може тривати від 15 до 30 хвилин, залежно від завдань і ступеня порушення мовленнєвої функції.

 

Також, вам може бути запропоновано точкове масування, під час якого логопед буде впливати на біологічно активні точки. До речі, такий розслаблюючий масаж  найприємніший.

Вибір техніки та методи впливу краще довірити фахівцеві після огляду. Адже тільки він може оцінити проблему та побудувати курс занять відповідно до ваших потреб.

Коли і кому необхідний логопедичний масаж

  Ваша дитина мало розмовляє в два роки? У її словниковому запасі тільки звуки, а на речення немає і натяку? Рекомендуємо звернутися до логопеда та невролога, щоб оцінити здібності вашої дитини. Цілком ймовірно, що логомасаж стане вам у нагоді.

Також логопедичний масаж для дітей буде актуальний при:

  • ДЦП (дитячий церебральний параліч);
  • заїканні;
  • гіпо- або гіпертонусі м'язів обличчя;
  • частковій втраті голосу.

Часто мами лякаються оглядів та діагнозів, але завжди варто пам'ятати, що вчасно помічена проблема вирішується куди швидше.

Логомасаж безболісний, хоча і може доставляти дискомфорт.

Протипоказання

Як вже було сказано, артикуляційний масаж для дітей — не жарт. Ця процедура має не тільки показання, а й протипоказання.

Утримайтеся від масажу, якщо наведені нижче пункти можна застосувати до вашої дитини:

  • ГРВІ;
  • підвищена температура тіла;
  • стоматит;
  • герпес;
  • вірусні захворювання;
  • кон'юнктивіт;
  • набряк Квінке;
  • онкологічні захворювання.

Також, процедура не рекомендована дітям з епілепсією, кровотечею з носа та алергічними реакціями.

Якщо у вашої дитини спостерігаються подібні супутні проблеми, то не варто ризикувати здоров'ям малюка. Обов'язково проконсультуйтеся з фахівцем, щоб дитячий логопедичний масаж не завдав шкоди.

 

 

Ефективність логопедичного масажу

Значною частиною великого комплексу з корекції мовлення є логопедичний масаж. В нього входить гімнастика, логопедичні заняття, масаж для запуску мовлення та домашні тренування, які виконуються під контролем батьків.

Деякі мами помилково вважають, що після першого заняття дитина впевнено заговорить, але це не так. При регулярному і сумлінному виконанні всіх рекомендацій фахівця результат буде помітний після 3-4 відвідувань, а динаміку та загальну картину можна оцінювати лише після курсу. Також необхідно пам'ятати, що кожен малюк індивідуальний і по-різному реагує на ті чи інші процедури, що може вплинути на результат.

Логомасаж – це додатковий інструмент батьків, котрі зіткнулися з проблемами мовлення дитини. Їм неможливо змінити ситуацію тут і зараз, але результат не змусить себе довго чекати. Наберіться терпіння та допоможіть своєму малюкові пройти шлях до досягнення довгоочікуваної мети!

 

Створено з використанням інтернет-ресурсівв


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь