ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ЗАВДАННЯ РЕАБІЛІТАЦІЇ – ПОВЕРНУТИ ЛЮДИНУ ДО АКТИВНОГО ЖИТТЯ

Дата: 07.11.2023 13:50
Кількість переглядів: 64

Про безоплатну реабілітацію в Україні та, зокрема, Одеській області в рамках Програми медичних гарантій розповів в.о. директора Південного міжрегіонального департаменту НСЗУ Денис Чорний в ефірі “7 каналу”.

“Повномасштабна війна значно збільшила кількість людей, які отримують травми й після стабілізації стану та лікування потребують проведення реабілітаційних заходів. Ідеться як про цивільних, так і військових українців. Головне завдання – сприяти поверненню людини до максимально активного повсякденного життя”, – зазначив Денис Чорний.

Щоб реабілітаційна допомога стала доступнішою, наприкінці 2022 року Програму медичних гарантій розширено новими пакетами: “Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах” і “Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах”. На сьогодні 421 заклад уже уклав договір із НСЗУ на відповідні пакети.

“Будь-яка реабілітаційна допомога починається з відповіді на запитання: “Чого бажає досягти пацієнт, яка мета?”, – говорить Денис Чорний. – Для цього проводиться обстеження лікарем фізичної та реабілітаційної медицини, а також фахівцями з мультидисциплінарної реабілітаційної команди: фізичним терапевтом, ерготерапевтом, психологом, за необхідності логопедом.

Якщо вам пропонують “крапельниці та уколи” – це не реабілітація. Якщо вам запропонували електрофорез або інші апаратні фізіопроцедури, масаж, призначили “грязі” або мінеральну воду для внутрішнього чи зовнішнього застосування – можете відразу звертатися на гарячу лінію НСЗУ, оскільки ці методи не є доказовими методами реабілітації, за це НСЗУ не платить”.

З 1 червня 2023 року всі стаціонарні реабілітаційні відділення повинні мати у своєму складі кабінети асистивних технологій, однією з функцій яких є надання пацієнтові можливості безоплатно користуватися допоміжними засобами реабілітації серійного виробництва. Перелік допоміжних засобів реабілітації, передбачений для цього, можна подивитись за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1462-2022-%D0%BF#n34.

Тариф на медичні послуги за пакетом “Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах” становить 19 769 гривень – за надання реабілітаційних послуг за одним напрямом реабілітації, і 33 607 гривень – за надання одночасно реабілітаційних послуг за двома і більше напрямами. Якщо йдеться про послуги за одним напрямом, то реабілітаційний цикл має тривати щонайменше 14 календарних днів, за двома та більше – не менше ніж 21 календарний день, а робота з реабілітації в межах цього пакету не перевищує трьох годин на добу.

Тариф на медичні послуги за пакетом “Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах” становить 10 820 гривень. Послуги з реабілітації мають надавати не менше ніж 14 календарних днів, а робота з реабілітації в межах цього пакету не перевищує двох годин на добу. Кожен пацієнт може безоплатно пройти два реабілітаційні цикли протягом року.

Переглянути запис інтерв’ю можна за посиланням: http://surl.li/mxoac.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь