ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ЩО РОБИТИ У РАЗІ ПІДОЗРИ ГЕПАТІТУ А?

Дата: 06.11.2023 10:44
Кількість переглядів: 51

У деяких областях України почав поширюватися вірус гепатиту А. Розповідаємо про це захворювання та що робити у разі підозри гепатиту А

Гепатит А — це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, пожовтіння шкіри і білків очей. Але не обов’язково, що симптоми можуть з’явитися всі.

Лише лікар може підтвердити діагноз гепатиту А і надати рекомендації щодо лікування. Тож у разі підозри гепатиту А потрібно звертатись до сімейного лікаря — якщо симптоми не становлять загрози для життя та здоров’я, в лікарню невідкладної допомоги — якщо симптоми спричинили невідкладний стан або мова, наприклад, про дитину, в якої не припиняється блювота.

Сімейний лікар призначить необхідні обстеження для підтвердження діагнозу, за електронним направленням всі вони будуть безоплатними для пацієнтів. Це стосується і стаціонарного лікування. У тих закладах, які мають договір із НСЗУ на стаціонарну допомогу, стаціонарне лікування є безоплатним.

Також нагадуємо про важливість дотримання гігієни під час приготування їжі. Миття овочів і фруктів перед вживанням допоможуть запобігти передачі вірусу через харчові продукти. Не використовуйте воду з неперевірених джерел.

Будь-яку небутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням.

Крім того, не забувайте про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям — це допомагає уникнути та запобігти зараженню.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь