ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

«МИ ЗАКУПОВУЄМО МЕДИЧНІ ПОСЛУГИ ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ І НА КОРИСТЬ ПАЦІЄНТІВ», – НАТАЛІЯ ГУСАК

Дата: 12.10.2023 08:47
Кількість переглядів: 83

Про це Голова Національної служби здоров’я України наголосила під час регіонального візиту на Сумщину.

Очільниця НСЗУ зустрілась із власниками закладів охорони здоров’я, представниками медіа та пацієнтських організацій. Регіональна поїздка відбулась за сприяння проєкту USAID Україна «Підтримка реформи охорони здоров’я».

«Цього року на Сумщині ми уклали договорів на суму 4,5 млрд гривень і вже 3,5 млрд гривень оплатили. Для мене, як для голови НСЗУ, важливо, щоб ці 3,5 млрд бюджетних коштів відчували люди. Відчували в якості, своєчасності та безоплатності медичної допомоги», – наголосила Наталія Гусак.

На зустрічах йшлося про розширення державної програми реімбурсації «Доступні ліки». Наразі програма має понад 500 найменувань лікарських засобів. За нею можна отримати медичні препарати від серцево-судинних захворювань, діабету 2-го типу, цукрового та нецукрового діабету, бронхіальної астми, епілепсії, розладів психіки та поведінки, хронічного обструктивного захворювання легенів, хвороби Паркінсона тощо.

Важливо, що «Доступні ліки» оперативно реагують на запити пацієнтів, і в переліку з’явилися нові найменування. На початку року додані імуносупресивні препарати, у серпні – знеболювальні, а з жовтня через програму реімбурсації пацієнти можуть отримати тест-смужки для вимірювання цукру.

«Ми підрахували, що людині, яка має цукровий діабет, потрібно в місяць витрати близько 1000 гривень на вимірювання цукру. Тепер пацієнти можуть отримати ці медичні вироби безоплатно або з частковою доплатою. До речі, заклади Сумщини одні з перших почали виписувати рецепти на тест-смужки», – зазначила Наталія Гусак.

Також під час поїздки йшлося про доступність програми реімбурсації для пацієнтів. На Сумщині понад 142 тисячі пацієнтів користуються ініціативою «Доступні ліки». З початку 2023 року мешканцями Сумщини погашено 337 тисяч е-рецептів із 408 тисяч виписаних, тобто 82,5%. Разом з тим, відсоток погашення рецептів у містах та селах дуже відрізняється. У містах погашається 100%, у селах – лише 32%. У сільській місцевості лише дві аптеки мають договори з НСЗУ, що вимагає об’єднання зусиль НСЗУ, місцевої влади та медичних закладів для покращення територіальної доступності громадян до програм реімбурсації.

Під час брифінгу заступник голови Сумської обласної військової адміністрації Олена БОЙКО подякувала керівництву та команді НСЗУ за системну методичну підтримку, допомогу, партнерство та налаштованість на вирішення важливих питань.

«Завдяки спільним зусиллям у тяжкі часи ковіду, повномасштабної війни всі нагальні питання вирішувалися оперативно, і ми мали зворотній зв’язок як з північним, так і головним офісом НСЗУ. Завдяки цьому, в тому числі, Сумщина, не зважаючи на прикордонний статус, не поступається іншим регіонам за показниками та результативністю реалізації програм реімбурсації», – підкреслила вона.

Посадовець також наголосила, що виїзди команди НСЗУ в області, зустрічі і фахові консультації з керівниками громад, як власниками лікувальних установ, медзакладів та аптек, безумовно, сприятимуть підвищенню рівня обізнаності пацієнтів про програму «Доступні ліки» та ефективності впровадження системи медичних гарантій на Сумщині.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь