A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

28 ВЕРЕСНЯ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗІ СКАЗОМ

Дата: 28.09.2023 13:37
Кількість переглядів: 46

Щороку в день смерті Луї Пастера, французького мікробіолога, хіміка та винахідника вакцини проти сказу, відзначають Всесвітній день боротьби зі сказом.

Нагадаємо:  сказ – це гостре інфекційне захворювання, спільне для людини й теплокровних тварин, яке уражує центральну нервову систему та пошкоджує нейрони головного та спинного мозку. Збудником сказу є вірус, який передається не лише при покусі, а й при ослиненні, тобто якщо людини навіть просто торкнулася хвора тварина і на шкіру потрапило трішки слини, то крізь найменші садна та ранки вірус проникне у кров. Ця хвороба є дуже небезпечною та  лікуванню не підлягає.

Основним резервуаром збудника сказу у дикій природі, як і раніше залишається червона лисиця. В Україні продовжує реєструватися і значна кількість випадків захворювання серед собак і котів, які найбільш наближені до людей та являють для них головну небезпеку.

Єдиним профілактичним заходом від зараження тварини на сказ є вакцинація.

За даними Центру контролю та профілактики хвороб, у 2022 році в Україні зареєстрували 1 випадок сказу людини, летальний. Пацієнтку вкусила домашня собака, яка напередодні вполювала лисицю. Жінка звернулась за медичною допомогою, проте приховала вакцинальний стан собаки та факт контакту з лисицею. Також власники одразу вбили собаку після інциденту і не повідомили про це медичному працівнику. В ході епідрозслідування, яке провів обласний Центр контролю та профілактики хвороб, приховані деталі зʼясувались, але для пацієнтки це вже було запізно.

В 2023 році Вінницькій області вперше за 15 років зафіксували випадок смерті людини від сказу, її покусала домашня кішка, яка наступного дня зникла. Люди не звернули на це уваги.

Останній  випадок сказу людини в Сумській області зареєстрований в 2011 році у мешканки Роменського району, яка інфікувалася від домашнього кота. До речі, це був єдиний випадок сказу в області у людини в ХХІ сторіччі.

На території області за останні 18 місяців не реєструється сказ серед тварин, проте ситуація залишається загрозливою.

Це пов’язано із припиненням у 2022 та 2023 рр. пероральної імунізації проти сказу диких тварин внаслідок бойових дій на значній території області, недостатнім охопленням щепленнями проти сказу домашніх тварин, значною кількістю безпритульних собак і котів в області, а також реєстрацією сказу серед тварин на прилягаючих до Сумської області територіях інших областей.

Нажаль в реаліях сьогодення все одно щорічно у світі від сказу помирають люди, які пізно звернулись або не звернулись взагалі за антирабічною допомогою.

Нагадаємо, що при захворюванні на сказ смерть наступає у 100% випадків, а тому так важливо у разі отримання ушкоджень від тварин своєчасно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою та отримати курс щеплень від сказу.

 

Путивльська дільнична лікарня ветеринарної медицини Конотопської районної державної лікарні ветеринарної медицини проводить щеплення домашніх тварин від сказу як шляхом подвірних обходів, а також за адресою адмінбудівлі: 41500, Сумська обл., м. Путивль, вул. Кролевецька, 12, тел. (05442) 5-10-53, 5-34-35, електронна пошта putivl-dpss@ukr.net

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь