ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

УВАГА: ІНФОРМУЄМО ПРО НЕБЕЗПЕКУ СПАЛЮВАННЯ СУХОЇ ТРАВИ ТА ІНШИХ РОСЛИННИХ ЗАЛИШКІВ

Дата: 13.09.2023 10:27
Кількість переглядів: 158

Щорічно, з приходом осені в містах і селах, на полях і сіножатях, на пагорбах і вздовж доріг рухаються вогняні «фронти», які знищують на своєму шляху все живе. Відтак пожежно-рятувальні підрозділи м.Путивль усе частіше залучаються до ліквідації пожеж у екосистемах.

Унаслідок необережного поводження з вогнем чи звичайної людської халатності й необачності на відкритих територіях, господарських угіддях, уздовж транспортних магістралей, на узбіччях і навіть практично в центрі населених пунктів горить суха рослинність. Кількість таких пожеж не зменшується. Шкода від самовільного й неконтрольованого спалювання рослинних залишків різностороння й становить велику небезпеку. Вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння та коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів, погіршується якість ґрунтів, що призводить до зниження урожайності. Невинні на перший погляд спалювання можуть призвести до масштабних пожеж, загрожувати знищенням житлових будівель і життю людей.

Під час горіння листя та інших рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які несуть велику шкоду для здоров’я людини. При спалюванні трави на присадибних територіях або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде у свою чергу до знищення диких рослин та тварин. Виникає загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків. Якщо пожежі виникають на місцевості, через яку проходять високовольтні лінії електропередач, постає нова загроза. Дим і вогонь є напівпровідниками та за відповідних умов здатні стати причиною закорочення ЛЕП.

Ліквідація таких пожеж відрізняється від інших тривалістю та потенційною можливістю збільшення масштабів. Для їх гасіння потрібно залучати значну кількість рятувальних сил, пального й спецтехніки на тривалий термін. Адже на відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х кілометрів на годину, а у вітряну – до 30. Висота полум’я сягає двох метрів, а при сильному вітрі з різкими змінами напрямку та швидкості, розмір таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується у 2-3 рази.

Спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків без дозволу відповідних органів заборонене законодавством України. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення та тягне за собою накладення штрафу на громадян.

Відтепер паліїв каратимуть штрафами:

від 30 600 грн до 61 200 грн – за забруднення атмосферного повітря;

від 91 800 до 153 тис. грн – за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу навколо населених пунктів, уздовж залізниць;

від 1530 грн до 15 300 грн – за порушення вимог пожежної безпеки в лісах;

від 3060 грн до 21 420 грн – за самовільне випалювання рослинності або її залишків;

від 6120 грн до 30 600 грн – за самовільне випалювання рослинності або її залишків у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь