A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

СТИХІЙНА ТОРГІВЛЯ: НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ЛЮДЕЙ НА КОЖНОМУ КРОЦІ

Дата: 15.08.2023 16:07
Кількість переглядів: 104

Продукти, представлені на стихійних ринках, часто не відповідають вимогам безпечності харчових продуктів.


Виникненню стихійної торгівлі сприяє не лише соціально-економічне становище в країні, а й те, що люди не замислюються над серйозністю потенційної шкоди для власного здоров’я через споживання продуктів, придбаних на стихійних ринках. Несвідома частина громадян надає перевагу продукції, яку продають із землі, не замислюючись про її якість, походження та умови, в яких її виготовили, де зберігали і як транспортували. Не зважають покупці і на бруд, що летить на продукти з вулиці від машин та з-під ніг перехожих. Ігнорують повідомлення в засобах масової інформації про гострі кишкові отруєння серед тих осіб, які вживали продукти, придбані на стихійних ринках. Громадяни недооцінюють ризиків покупок у несанкціонованих місцях торгівлі. Споживач, купуючи їжу на вулиці, бере відповідальність на себе та повинен усвідомлювати її небезпеку для здоров’я. Адже контроль за незаконною торгівлею з боку держави жодним чином не здійснюють, якості та свіжості продуктів на стихійних ринках не перевіряють. Словом, чим поливали землю, на якій виросла полуниця, які щеплення робили корові, що дала молоко, і з-під чого та пляшка, в яку його налито, – невідомо.

Чим може обернутись незнання? Втратою здоров’я. Небезпечний продукт завдає шкоди людині. Коли йдеться про стихійний ринок, поняття сумлінності оператора ринку набуває ще вагомішого значення, ніж для зареєстрованих виробників.
Щоб бути представленою на продаж на агропродовольчому ринку, продукція повинна пройти лабораторне дослідження.
Звичайно, це не мікробіологічне, а лише фізико-хімічне дослідження, але принаймні можна бути певним, що такі характеристики, як температурний режим, зовнішній вигляд, органолептична оцінка – будуть забезпечені.
Єдиним законним місцем для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів, є ринок. Саме там розміщена державна лабораторія ветсанекспертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, яку реалізують, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про те, що цей продукт придатний до вживання.
Державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, де проводять такі дослідження, не є власністю ринку. Вона здійснює ветеринарно-санітарну експертизу при Держпродспоживслужбі. Агропродовольчий ринок повинен забезпечити приміщення та умови для роботи лабораторії, але вона здійснює незалежне дослідження.
Формально кожен із тих, хто продає продукцію, є оператором ринку і має бути зареєстрованим.
Державні інспектори, згідно з законом, не мають права надавати консультаційні послуги, але вони можуть пояснити конкретні вимоги законодавства, що, наприклад, означає дотримання температурного режиму і як правильно поводитись із продуктом.
Закон України “Про благоустрій населених пунктів” забороняє стихійну торгівлю. Відповідно до ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення, визначено відповідальність за торгівлю з рук у невстановлених місцях.
Задля припинення розгортання осередків стихійної торгівлі, звертаємося до всіх мешканців Путивльської громади, та Новослобідської громади із закликом не купувати харчових продуктів у місцях стихійної торгівлі.
З метою профілактики гострих кишкових захворювань застерігаємо та рекомендуємо користуватися лише послугами стаціонарної мережі продуктових магазинів або ринків.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь