ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ЗАКОН УКРАЇНИ № 3219: РРО/ПРРО НОВАЦІЇ 2023 РОКУ

Дата: 11.08.2023 13:06
Кількість переглядів: 87

У рамках дії Закону України №3219 від 30.06.2023 року уже з 1 жовтня 2023 року відновлюється застосування штрафних санкцій за порушення використання РРО та ПРРО про це громадськість Сумщини інформують в Головному управлінні ДПС у Сумській області. 

Податківці акцентують,  що відповідно до Закону України №1017-ІХ від 01.12.2020 року застосування РРО чи ПРРО при готівкових розрахунках з покупцями стало обов’язковим для усіх суб’єктів господарювання, окрім спрощенців першої групи ще з 1 січня 2022 року.   

Однак, за період з 1 січня 2022 до 1 жовтня 2023 року, у зв’язку з війною, уряд прийняв рішення не застосовувати фінансової відповідальності за відсутність касових апаратів до усіх торгівців, окрім тих, що здійснюють продаж підакцизних товарів, валютних цінностей або ж працюють у сфері азартних ігор. 

Проте, саме законом №3219 уряд відновив відповідальність бізнесу за не проведення фіскалізації, щоправда, ставки штрафних санкцій дещо знижені, однак не для всіх.  

Отже, усі СГД на загальній системі, платники єдиного податку, які є платниками ПДВ, а також ті платники єдиного податку, які здійснюють діяльність підакцизною групою товарів, реалізують технічно складні побутові товари, лікарські засоби, вироби медичного призначення і реалізують ювелірні вироби, за порушення у сфері РРО сплачуватимуть штрафи у повному обсязі: 100% вартості товару, реалізованої послуги при першому порушенні та 150% - при кожному наступному порушенні, роз’яснюють фахівці. 

Водночас для ФОП єдиного податку ІІ та ІІІ групи за ставкою 5%, а також IV групи, які не торгують товарами з переліченої ризикової групи (підакцизна група товарів, технічно складні побутові товари, лікарські засоби, вироби медичного призначення, ювелірні вироби), встановлені знижені розміри штрафних санкцій – 25% вартості реалізованих із порушенням товарів – за перше порушення та 50% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг)за кожне наступне.  

Такий розмір штрафних санкцій діятиме до 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану. 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь