A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

КУПУЄШ ХАРЧІ З РУК – БУДЬ ГОТОВИЙ ДО ВИНИКНЕННЯ ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ!

Дата: 08.08.2023 15:25
Кількість переглядів: 58

Хоча тема стихійної торгівлі вже набила «оскомину» - проблема залишається актуальною, як і всі загрози що вона наче «паровозик» за собою тегне – госрі кишкові інфекції, ботулізм та інші інфекційні захворювання.

Коротко про головне:

Ботулізм - тяжке харчове отруєння, яке виникає внаслідок потрапляння в організм людини чи тварини з їжею токсину бактерії ботулізму. Це захворювання характеризується високою смертністю, яка коливається в межах 37- 100%. Специфічне та неспецифічне лікування не завжди має успіх, тому основну увагу потрібно приділяти питанням профілактики цього захворювання.

Згідно зі світовою статистикою щодо причин виникнення ботулізму, як харчового отруєння, наприклад, у США 77% випадків причиною виникнення ботулізму були рослинні консерви. Тому необхідно бути дуже прискіпливими під час проведення домашнього консервування продуктів та дотримуватися відповідних технологій.

В Україні у 90-х роках минулого століття також був «розгул» ботулізму: збідніле населення  займалося домашнім виготовленням консервів, вудженням і в’яленням риби та м'яса тощо.

В Україні ж першопричиною ботулізму є риба і рибопродукти домашнього виготовлення, як правило, в'ялені та копчені. А наші річки - Дніпро, Дністер, Південний Буг та інші - згідно даних науково-практичних досліджень забруднені бактеріями ботулізму на 40% і більше. Все це пов’язано із забрудненням річок, зокрема фекаліями. А на сьогодні приватними особами продовжується вилов і безконтрольне виготовлення копченої, в'яленої та соленої риби, що і є основним фактором ризику захворювання на ботулізм.

Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели та інші), умовно-патогенні мікроби (стафілококи, протей), віруси ( ротавіруси, ентеровіруси і т.д.), гельмінти (лямблії, амеби). Гострі кишкові інфекції виникають внаслідок вживання заражених продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, об’єкти навколишнього середовища, продукти харчування. При цьому наявність збудників та процес їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості продукту.

В організм людини хвороботворні мікроорганізми можуть потрапляти з їжею, водою, а також заноситись брудними руками і предметами домашнього вжитку. Інколи дорослі перед тим як купувати фрукти (яблука, виноград, вишні, черешні) пробують їх на смак або дають дитині щойно куплені немиті фрукти, не замислюючись над негативними наслідками таких дій. Овочі та фрукти можуть забруднюватися не тільки руками хворих, які їх збирають або продають, а й ще забрудненою водою при поливі городів.

Також факторами передачі кишкової інфекції  стають готові  страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби,  які готуються “із запасом”, що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань або ж купуються в місцях не санкціонованої торгівлі.

Конотопське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області насамперед радить не купувати харчові продукти, в тому числі виготовлені в домашніх умовах, на стихійних ринках та у невстановлених місцях. Адже неорганізовану торгівлю ніхто не контролює. Продукти, які безконтрольно реалізуються, не проходять лабораторний контроль, відсутні документи, які свідчать про їхню безпеку і якість. Також часто продавці на стихійних ринках не проходять обов’язкові профілактичні медичні огляди та не мають можливості дотримуватися правил особистої гігієни, миття рук після відвідування вбиральні.

Навіть купуючи домашні овочі чи фрукти, ви маєте усвідомлювати, що господар на власний розсуд міг використовувати засоби захисту рослин від шкідників, хвороб та бур’яну, при цьому забруднюючи хімічними речовинами саму продукцію.

У мешканців нарешті має спрацювати принцип – захисти себе сам! Варто зазначити, що стихійна торгівля існує доти, доки на неї є попит. Тож будьмо свідомими та обираймо безпечне харчування.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь