СМАЧНО ПРО НКС. ДІТЯМ І НЕ ТІЛЬКИ…
Сало у цибулевому лушпинні (с.Руднєве (Берюх))
У с. Руднєве, що на Путивльщині, сало у цибулевому лушпинні споживають як у будні (разом з борщем), так і у святкові дні. Як зазначають місцеві жителі, найсмачнішим є сало, приготоване власноруч. Така страва слугує своєрідним замінником копченої свинини.
Для приготування сала у цибулевому лушпинні потрібні такі складники:
0,5 кг сала (найкраще підходить почеревина);
2-3 пригорщі цибулевого лушпиння;
3 шт. лаврового листа;
4 горошини духмяного перцю;
сіль та спеції за смаком.
Спосіб приготування
Лушпиння з цибулі ретельно миють декілька разів, кладуть його у залізну посудину та ставлять на вогонь. Варять 20 хвилин. Після цього у кипляче лушпиння кладуть підсолені шматочки сала, лавровий лист і духмяний перець. Варять 30-40 хвилин на маленькому вогні.
Сало залишають до повного охолодження приблизно на 4 години. Потім його кладуть на тарілку, солять та посипають спеціями за смаком, ставлять в холодне місце на 10 годин.
Носії технології приготування сала у цибулевому лушпинні: Кадуріна Катерина Андріївна (1948 р. н.), Зима Юлія В'ячеславівна (1990 р .н.).