ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

РОЗВИТОК САМОСТІЙНОСТІ ТА НАВИЧОК САМООБСЛУГОВУВАННЯ У ДИТИНИ

Дата: 26.06.2023 16:10
Кількість переглядів: 264

Малюк повинен адаптуватися до навколишнього світу. Перші навички самостійності – це навички туалету, прийняття їжі та одягання. Чим раніше у дитини прокинеться бажання робити все самому, тим більше шансів у нього вирости відповідальною особистістю.

 

Продукти харчування – це не тільки різноманітність смакових якостей, а також різноманіття форм і фарб. Процес приготування і прийому їжі можна перетворити на ще одну велику розвиваючу гру.

МАМИН ПОМІЧНИК. З таким помічником приготування обіду може затягтися на кілька годин. І все-таки залучайте малюка до кулінарної майстерності за можливості якомога частіше.

 

1. Для початку познайомте дитину з різноманітністю сухих круп і макаронів. Можна пограти у гру «Знайди такий самий». Насипте в різні миски крупи і називайте їх: «Це гречка, це рис», а потім запропонуйте знайти таку крупу, яку ви показали.

 Дітям подобається грати з макаронами різних форм. Люблять вони також грати з волоськими горіхами, квасолею і горохом. Можна їх називати та розкладати у різни тарілки.

2. На кухні можна знайти овочі і фрукти. Добре, якщо малюк бачить картинки і порівнює їх з оригіналами. Ви також можете створювати тематичні альбоми: «Овочі», «Фрукти», «Ягоди».

3. Коли малюк сідає обідати, називайте страви, які ви йому пропонуєте. Спробуйте вивчити інгредієнти супу: морква, цибуля, зелень, картопля. Як вони нарізані? Не дивуйтеся, якщо дитина захоче їх виловити руками.

4. Візьміть малюка на руки і покажіть, як вариться суп, кипить і булькає вода, йде пара з-під кришки. Заодно проведіть інструктаж з  безпеки життєдіяльності.

5. Пропонуйте маляті дегустувати різні продукти, знайомте її зі  смаковими якостями: «солоний», «солодкий», «кислий», «гіркий». Давайте пробувати різні страви і нюхати різні продукти (звичайно, якщо ваша дитина не алергік). Так, шляхом експериментів ви зможете дізнатися смакові пристрасті вашого гурмана. Пограйте в гру «Вгадай, що це?» Для цього вам знадобиться 3-4 продукти з виразним запахом, наприклад: лимон, м’ята, кориця, кава. Дайте дитині понюхати всі предмети, називайте той продукт, який він нюхає. Потім попросіть дитину закрити очі, піднесіть до його носика якийсь з цих продуктів, нехай вгадає, що це було. Цю гру ви можете провести, дегустуючи смак.

ОДЯГ І ВЗУТТЯ. Немає необхідності залучати дітей до ігор з одягом і взуттям. Адже це їх улюблене заняття. Як ви можете допомогти малюкові?

 

1. Класифікуйте одяг за різними ознаками: що носять дівчатка і хлопчики, що ми одягаємо на ноги, що ми носимо взимку, а влітку і т. д.

2.  Ви можете дати дитині завдання – розсортувати одяг. Для цього потрібно витягнути весь гардероб вашого малюка і попросити все складати окремо: кофтинки, штанці, шкарпетки, колготки, спідниці, шапки.

3. Домашнє взуття може відвернути увагу вашого малюка на довгий час. Нехай він знайде, де татові, мамині, бабусині капці. А якщо дістати з коробки нові черевики зі шнурками, у вас буде готова гра-шнурівка.

4. Гра «застебни-розстебни» також добре розвиває дрібну моторику. Нехай дитина навчиться розстібати і застібати (це дається складніше) великі ґудзики, кнопки та гачки.

5. Коли ви одягаєтеся, звертайте увагу на тактильні відчуття. Одяг буває: м’який, приємний, гладкий, колючий, жорсткий. Давайте можливість дитині бути самостійним, допомагайте одягатись йому «рука в руці» для повноцінного розуміння дії.

 

 

Вчитель-дефектолог Комунальної установи

«Путивльський інклюзивно-ресурсний центр»

Путивльської міської ради Сумської області              Олена ГРИГОРЄВА

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь