A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ЩОРІЧНО В ОСТАННЮ СЕРЕДУ ТРАВНЯ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РОЗСІЯНОГО СКЛЕРОЗУ

Дата: 31.05.2023 08:40
Кількість переглядів: 253

Розсіяний склероз – автоімунне прогресуюче захворювання, пов’язане з дегенерацією мієліну (захисної плівки нерва), вражає зоровий нерв, головний і спинний мозок. Організм виробляє антитіла на власну нервову систему, що пошкоджує та руйнує мієлін. Цей процес порушує взаємозв’язок між мозком і іншими частинами тіла. Зрештою пошкоджуються й самі нерви, а це незворотний процес, що призводить до порушення основних функцій людини – пересування, координації, чутливості, зору.

Найчастіше хвороба вражає жінок і осіб працездатного віку (21 - 45 років). Найвища захворюваність серед представників європеоїдної раси, що живуть у помірному кліматі. У всьому світі налічується близько 3 млн хворих на розсіяний склероз. За даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні на розсіяний склероз хворіють понад 18 тисяч осіб. Понад 60% пацієнтів з цією хворобою протягом 20 років стають недієздатними.

Діагностика розсіяного склерозу на ранніх стадіях є складною, оскільки симптоми захворювання можуть з’являтися й зникати, іноді навіть на місяці.

Для встановлення диференціального діагнозу хворому необхідно зробити магнітно-резонансну томографію, пройти дослідження, проконсультуватись у вузьких спеціалістів. Так на базі Сумської обласної клінічної лікарні функціонує вже декілька років "Центр розсіяного склерозу", завідувач центру к.м.н. Кмита Олексій Петрович.

Ця проблема є настільки поширеною та болючою для всього цивілізованого світу, що вчені, не покладаючи рук, працюють над створенням ліків, які могли б щонайменше ефективно уповільнювати захворювання. Крім того, досі не створено засобів профілактики розсіяного склерозу – у цьому напрямі також тривають наукові дослідження.

Але одночасно з лікуванням таким хворим з розсіяним склерозом необхідно вести здоровий спосіб життя, уникати стресів, переохолоджень, не перегріватись (протипоказане довготривале перебування на сонці, прийом гарячих ванн, споживання гарячого чаю, засмага, відвідування солярію чи теплих країн). Також корисними будуть заняття з ЛФК та коригування свого раціону харчування. Адже від зміни способу життя залежить пом’якшення проявів хвороби, тривалість ремісії (відновлення певних функцій організму), а це дозволить уникнути ранньої інвалідизації.

На сьогодні в центрі, що створений у Сумській обласній клінічній лікарні, можна отримувати після встановлення діагнозу сучасні препарати, що дозволяють запобігти загостренню захворювання, змінити перебіг хвороби та полегшити її симптоми.

Хочеться нагадати: якщо ви помітили симптоми захворювання, зверніться до сімейного лікаря. При своєчасній діагностиці та лікуванні з хворобою можна успішно боротися.

Бережіть здоров'я.

Контактний телефон центру: +380 50 992 5354

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь