A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ФЕДОРЧЕНКО ОЛЕКСІЙ СЕРГІЙОВИЧ

Дата: 27.03.2023 14:58
Кількість переглядів: 242

ФЕДОРЧЕНКО ОЛЕКСІЙ СЕРГІЙОВИЧ

(25.06.1982 року народження)

(старший солдат, снайпер 92-ї окремої механізованої бригади)

Загинув 05.04.2015 під час обстрілу бойовиками з протитанкового керованого комплексу біля м.Щастя Луганської області

 

         Народився 25 червня 1982 року в с.Пересипки Конотопського району Сумської області (колишній Путивльський район).

         З юних років захоплювався полюванням та рибальством. 1987 року пішов до 1-го класу сільської школи. У сьомому класі був вимушений змінити навчальний заклад на той, що знаходився неподалік від колгоспу, у якому працювали батьки.

         Закінчивши дев'ять класів, вирішив не продовжувати навчання, а відразу поїхати на заробітки, щоб підтримати своїх близьких.

         У травні 2002 року був призваний на строкову військову службу, служив снайпером розвідки спеціального призначення. Повернувшись додому, одружився.

         Деякий час працював єгером, що дуже йому подобалось, але коли народилась донька, поїхав на заробітки до м.Київ. Після розлучення проживав у с.Клепали Конотопського району (колишнього Буринського району), у батьків.

         У зв'язку з російською збройною агресією проти України призваний за частковою мобілізацією 4 серпня 2014 року.

         Старший солдат, снайпер 5-ї механізованої роти 2-го механізованого батальйону 92-ї окремої механізованої бригади, в/ч А0501, с.Клугино-Башкирівка, Харківська область.

         Після місяця навчань на Харківщині, у вересні 2014 року в складі 2-го батальйону бригади відправлений ​​до зони проведення антитерористичної операції, де ніс службу на крайньому блокпосту «Фасад» (на мосту через Сіверський Донець на в'їзді до м.Щастя зі сторони м.Луганськ).

         5 квітня 2015 близько 9:30 бойовики окупаційних корпусів з боку піщаного кар'єру (с.Весела Гора) обстріляли з протитанкового керованого комплексу (ПТРК) взводний опорний пункт «Фасад», в околиці міста Щастя. У результаті влучення ракети в мінний шлагбаум (міни прив'язані одна до одної, щоб перегородити дорогу) стався вибух з детонацією протитанкових мін ТМ-62. Четверо військовослужбовців, які перебували в автомобілі ВАЗ -2109 поряд із місцем вибуху, загинули. На місці події знайдено елементи ракети від ПТРК 9М133 «Корнет». Майор Олег Ковбаса, старший сержант Владислав Блінов і солдат Сергій Гуров загинули на місці, старший солдат Олексій Федорченко помер від поранень дорогою до лікарні.

         7 квітня із загиблими бійцями 92-ї бригади прощалися на базі військової частини в с.Клугино-Башкирівка.

         Сергій Федорченко похований 8 квітня 2015 року в с.Пересипки Путивльської громади.

         Без Олексія залишилися батьки, сестра та донька Анастасія 2005 року народження.

         У м.Щастя, на опорному пункті «Фасад», бійці 92-ї бригади встановили меморіальну плиту на знак пошани до полеглих побратимів.

         18 серпня 2015 в м.Буринь було відкрито Алею пам'яті героїв України зі світлинами полеглих жителів Буринського району, серед яких є й світлина Олексія Федорченка.

         На фасаді Зінівської гімназії Путивльської громади, де навчався Олексій, розміщена пам’ятна дошка.

         Указом Президента України № 311/2015 від 4 червня 2015 року «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

         Указом Президента України № 53/2016 від 17 лютого 2016 року «з метою гідного відзначення осіб – захисників суверенітету та територіальної цілісності України під час проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях, відповідно до пункту 25 частини першої статті 106 Конституції України» нагороджений відзнакою Президента України «За участь в антитерористичній операції».

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь