A A A K K K
для людей із порушенням зору
ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ЯК ЗАПОБІГТИ ХАРЧОВИМ ОТРУЄННЯМ ПІД ЧАС СВЯТКУВАННЯ ВЕЛИКОДНІХ СВЯТ

Дата: 13.04.2023 13:52
Кількість переглядів: 74

Великдень - найголовніше свято у церковному календарі, присвячене воскресінню Ісуса Христа.

Українці дуже люблять Великдень і готуються до нього наперед.

На Великдень в Україні прийнято пекти паски з  глазур'ю, фарбувати курячі яйця в різні кольори та готувати велику кількість різноманітних страв, і, безперечно, зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, особливо серед дітей.

Щоб свята залишили після себе лише приємні спогади, необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

  •  купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • закупівлю харчових продуктів для виготовлення страв здійснювати лише в закладах торгівлі та ринках;
  • чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише доброякісні продукти харчування;
  • під час приготування м’яса, риби, їх необхідно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
  • готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2 годин (особливо салати) при температурі +2°С - +6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь, –ї слід перед вживанням провести повторну термічну обробку;
  • обов’язково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • не підлягають зберіганню готові заправлені страви, зокрема салати, заправляти їх необхідно перед вживанням;
  • не використовувати для виготовлення страв яйця домашньої водоплавної птиці та сметану, виготовлену в домашніх умовах;
  • курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, молоко перед споживанням – кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
  • свіжі фрукти, овочі та зелень необхідно ретельно промивати проточною водою;
  • не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • зберігайте продукти харчування тільки у спосіб та термін, що зазначені на упаковці;
  • уникайте товарного сусідства при зберіганні в холодильнику сирої продукції та готових страв;
  • не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні;
  • перед приготуванням та вживанням страв, а також після відвідування туалету, обов’язково потрібно мити руки з милом

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу, самолікування небезпечно!

Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь