ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ПЕРША УКРАЇНСЬКА КОНСТИТУЦІЯ У СВІТІ

Дата: 05.04.2023 11:24
Кількість переглядів: 348

         Сьогодні виповнюється  313 років першій  українській  конституції,  яка  була прийнята на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року.  Її творцем був Пилип Орлик.

Конституція містила основні принципи демократії, прав та свобод людини, а також розділення влади на законодавчу, виконавчу та судову гілки.  Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обґрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.

Конституція Пилипа Орлика була важливим кроком у розвитку української державності та національної ідеї, а також стала важливим символом державності та прав людини для українського народу.  

         Тематичні видання з фондів книгозбірні  нададуть інформацію для  користувачів і відвідувачів про автора конституції  Пилипа Орлика, який був символом нескореності й боротьби за волю свого народу.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь