ПУТИВЛЬСЬКА ГРОМАДА
Сумська область, Конотопський район

ПРИ ВИКОРИСТАННІ ПЕСТИЦИДІВ ТА АГРОХІМІКАТІВ СЛІД ДОТРИМУВАТИСЯ ВИМОГ ЧИННОГО ЗАКОНОДАВСТВА

Дата: 03.04.2023 09:53
Кількість переглядів: 63

Весна – початок сільськогосподарських робіт, які пов’язані з підготовкою ґрунтів та обробітком озимих посівів, внесенням агрохімікатів та застосуванням пестицидів.

Основними документами, які регулюють транспортування, зберігання та застосування пестицидів та отрутохімікатів, є закони України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про пестициди і агрохімікати», ДСП  8.8.1.2.001-98 «Державні санітарні правила транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві». Обов’язково потрібно використовувати ті пестициди та агрохімікати, які пройшли державну реєстрацію, дозволені до використання та включені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», а також не допускати застосування фальсифікованих пестицидів та агрохімікатів.

Суб’єкти підприємницької діяльності повинні завчасно, але не менше, ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки попередити голів ОТГ, сільських та селищних рад, аби ті в свою чергу поінформували (всіма засобами інформування) мешканців села, власників пасік, рибогосподарств про застосування агрохімікатів та пестицидів суб’єктом господарювання.

При проведенні сільськогосподарських робіт на земельних ділянках із застосуванням агрохімікатів та пестицидів необхідно:

- суворо дотримуватися регламентів застосування пестицидів (агрохімікатів);

- проводити обробку рослин обприскуванням наземним методом при швидкості вітру до 3 м/с (дрібно крапельне) і 4 м/с (крупно крапельне), при цьому не порушувати зону санітарного розриву від населених пунктів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням – 300 м;

- всі роботи з агрохімікатами та пестицидами проводити в ранкові (до 10:00) і вечірні (18:00-22:00) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години, у похмурі та прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10°С;

- у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи;

- в межах населеного пункту необхідно віддавати перевагу механічним та біологічним методам боротьби зі шкідниками.

Для приватних господарств при використанні пестицидів та агрохімікатів, крім вказаних вище вимог, слід застосовувати препарати в оригінальних фірмових упаковках, в заводському пакуванні. Препарати повинні мати маркування та відповідні супровідні документи. Першим кроком до безпечного застосуванням пестициду є етикетка – це документ, паспорт, який містить інструкцію щодо внесення та безпечного і правильного застосування пестициду, її потрібно обов’язково прочитати.

Також звертаємо увагу на те, що питання застосування громадянами пестицидів на своїх присадибних ділянках та відповідно заподіяння шкоди сусідам регулюється Земельним кодексом України і підпадає під поняття добросусідських відносин. У випадку виникнення спору щодо додержання громадянами правил добросусідства для вирішення питання найперше слід звертатися з заявою до відповідного органу місцевого самоврядування (сільська, селищна або міська рада, об’єднана територіальна громада).

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь